ΣΠΑΡΤΗ. Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 20.00 τα δύο τελευταία βιβλία του Γιώργου Καραμπελιά Συνωστισμένες στο Ζάλογγο (Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς και η αποδόμηση της ιστορίας) και Η Αποστασία των Διανοουμένων στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου). Για τα βιβλία θα μιλήσει ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Δύο λόγια για τα βιβλία:
Στο πρώτο βιβλίο ο συγγραφέας στηρίζεται σε τρία παραδειγματικά γεγονότα της ιστορίας του Σουλίου. Πρόκειται για το Κούγκι και την πυρπόλησή του, για το Ζάλογγο και τον περιβόητο χορό του, καθώς και για την ανατίναξη του πύργου του Δημουλά από τη Δέσπω Μπότση. Παράλληλα, μελετώνται συνοπτικά τόσο η ιστορία του Σουλίου, όσο και εκείνη του μεγάλου αντιπάλου των Σουλιωτών, του Αλή πασά των Ιωαννίνων.

Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτό το βιβλίο είναι η διερεύνηση των ιστορικών στρεβλώσεων που έχει πραγματοποιήσει το εθνοαποδομητικό ρεύμα.
Πράγματι, η αποδοµητική ιστορική σχολή, μετά τον συνωστισμό στη Σμύρνη, επιχειρεί να καταδείξει, διά του βιασµού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική, ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόµα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της εγχείρημα: ότι δηλαδή η εθνική συνείδηση ήταν απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ το ελληνικό έθνος διαµορφώνεται, κυρίως, µέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, «δεν είναι Έλληνες», αλλά «εξελληνίζονται»!

Γι’ αυτό και επιχειρούν να διαστρεβλώσουν γεγονότα - σταθµούς στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελλήνων: Γι’ αυτούς, η αυτοπυρπόληση του Σαµουήλ στο Κούγκι δεν συνέβη ποτέ. είναι αµφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω, στου «Δηµουλά τον Πύργο». Προπαντός δε, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι µόνο αποτελεί «εθνικιστικό µύθο», αλλά οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγµένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεµιστές! Συνωστισµένοι στη Σµύρνη, συνωστισµένες στο Ζάλογγο! Αυτά γράφονται σε βιβλία που αποτελούν διδακτικά εγχειρίδια στα ελληνικά πανεπιστήμια,
Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, στηριγμένο σε πληθώρα στοιχείων «απομυθοποιεί» τους «απομυθοιητές» και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια.

Το δεύτερο βιβλίο του Η αποστασία των διανοουμένων αναφέρεται στην πλήρη εξάντληση των πνευματικών ρευμάτων που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική περίοδο και επέτρεψαν αυτές τις στρεβλώσεις.
Πράγματι οι διανοούμενοι, άλλοτε «συνείδηση» των λαών τους, πρωτοπόροι στα νέα πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα, έχουν σιγήσει και έχουν αντικατασταθεί από θεράποντες της εξουσίας, αστέρες των τηλεοπτικών μέσων και φορείς της κυβερνητικής πολιτικής των χωρών τους, όπως ο Κον Μπεντίτ που χειροκροτεί τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον βομβαρδισμό του Ιράκ, ή ο Στέλιος Ράμφος που κατασυκοφαντεί την Ορθοδοξία και υμνεί το μνημόνιο.
Γι’ αυτό και η πολιτική των κυρίαρχων μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα των Αγγλοσαξόνων, και της Γερμανίας θα επικεντρωθεί προνομιακά στον επηρεασμό και την ιδεολογική «καθοδήγηση» της διανόησης,, όπως φάνηκε με το «πρόγραμμα Βαλκανικής Ιστορίας», με την κυρία Ρεπούση, η με το Σχέδιο Ανάν.

Απέναντι σε αυτή την κυριολεκτική προδοσία το νέο ιστορικό διακύβευμα του ελληνισμού, καθίσταται είτε η ολοκλήρωσή του, με μια στροφή προς την ιστορία του, ούτως ώστε να ενσωματώσει δημιουργικά μια παράδοση χιλιετιών, είτε η εξαφάνισή του, ως ιδιαίτερου ιστορικού υποκειμένου. Μέσα από μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας, είμαστε υποχρεωμένοι είτε να ολοκληρωθούμε, ξεπερνώντας επιτέλους τον «καημό της ρωμιοσύνης», είτε να εξαφανιστούμε από το ιστορικό προσκήνιο.