Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, στο Γύθειο, ώρα 6 μ.μ. και την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Sparta Inn ώρα 6 μ.μ.θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Τζικάκου «Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη»

Οι ομιλητές των δύο εκδηλώσεων στις ολιγόλεπτες εισηγήσεις τους θα αναφερθούν:
Η Ντία Τζανετέα (αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας) θα συσχετίσει την παραδοσιακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τόπου χρήσιμου για την ανάπτυξη του.
Η Μεταξία Παπαποστόλου (Δρ.φιλολογίας, συγγραφέας) θα φωτίσει τη σχέση και τις ρίζες τής μανιάτικης διατροφής στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.
Η Γεωργία Δημακόγιαννη-Πατσουράκου (φιλόλογος) θα μιλήσει για τη διατροφή σε σχέση με τα χριστουγεννιάτικα και εορταστικά έθιμα τής Μάνης.
Η Σταυρούλα Αποστολάκου (διαιτολόγος, διατροφολόγος) θα αναφερθεί στη σχέση τής διατροφής των Μανιατών με τη μεσογειακή διατροφή και το "παγκόσμιο πρότυπο διατροφής".
Οι ιατροί Δημήτριος Πανουσόπουλος (χειρουργός, ιατρός Αθηνών) και Παναγιώτης Λυκουσάς (διευθυντής Κ.Υ. Γυθείου) θα μιλήσουν για την ιδιαίτερη σχέση παραδοσιακής διατροφής και υγείας.
Ο Δημοσθένης Τσαπάρας (γεωπόνος) θα αναφερθεί στη σημασία του ελαιολάδου και των φυσικών τοπικών προϊόντων στη διατροφή των Μανιατών και Λακώνων.
Στις δύο εκδηλώσεις θα γίνει προβολή τής εντυπωσιακής ταινίας/ντοκιμαντέρ "Νόστιμον Ήμαρ" (που συνοδεύει το βιβλίο σε μορφή DVD), ταινία που μάς μεταφέρει στην καθημερινή ζωή στη Μάνη, σε κάθε εποχή τού χρόνου, με άξονα την παραδοσιακή διατροφή των κατοίκων της.

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν και συνδιοργανώνουν: η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «ΧΕΙΛΩΝ ο Λακεδαιμόνιος», ο Σύλλογος Γυθειατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης και ο Εκδοτικός οίκος «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ»…

Με το πέρας κάθε εκδηλώσεως προσφέρονται εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα με συνοδεία εξαιρετικού τοπικού οίνου!
Χορηγοί: Τσικάκης – Γιαννόπουλος Σύγγλινο (Σπάρτη), Θεοδωρακάκος Οινοποιία (Δαφνί Λακωνίας), Καραγιάννης αλυσίδα super market, Μανωλάκου Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο – Παστελοποιία (Γύθειο), Δ.Γεωργόπουλος – Π.Καραμπάτος Μανιάτικη Αρτοποιία (Αιγιές Γυθείου), Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας, Μουτζουρίδης – Πουρνάρα Κηροπλαστείο «Δωρίδα» (Αρχοντικό Γυθείου)…