ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας "Χείλων ο Λακεδαιμόνιος" και η συγγραφέας από τη Σελλασία Κάκια Ξύδη παρουσιάζουν το νέο έργο της συγγραφέως για παιδιά και όχι μόνο, «Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής» που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης).

Μετά την επιτυχημένη πορεία των δύο μυθιστορημάτων της «Ταξίδι στην ομίχλη» και «Σε ελεύθερη πτώση» και του παιδικού βιβλίου «Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες» η Κάκια Ξύδη επιστρέφει για να μας ωθήσει να βάζουμε στόχους, να κάνουμε όνειρα και να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε.

Για το βιβλίο στην θα μιλήσει η Ποτούλα Πασχαλίδη και η Ελεάνα Σκιαδά. Θα διαβάσουν αποσπάσματα η Μυρτώ Ξύδη και η Αφροδίτη Παπασπυριδάκου, ενώ πολλά παιδάκια θα λάβουν μέρος σε θεατρικό δρώμενο και θα τραγουδήσουν το ομώνυμο τραγουδάκι.

Στην κεντρική παρουσίαση της Αθήνας ο μαθητής της Ε’Δημοτικού Μιχάλης Φάλκος μεταξύ άλλων είπε για το βιβλίο: «Γι αυτό λοιπόν δεν πρέπει να υποτιμούμε κανέναν, γιατί ο κάθε ένας είναι σημαντικός, ακόμα και ένας κόκκος άμμου, ακόμα και ένα κουνούπι ή ένα απλό λουλουδάκι. Όλα παίζουν το ρόλο τους στη φύση. Το παραμύθι, μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το παράδειγμα της αλληλοβοήθειας, δηλαδή όταν βοηθάς κάποιον αυτός με τη σειρά του θα σου το ανταποδώσει με τον τρόπο του. Καταλαβαίνουμε ότι ένας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, αλλά αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Όμως έχω την εντύπωση ότι αυτό το παραμύθι είναι προτιμότερο να διαβαστεί πιο πολύ από τους μεγάλους. Εμείς τα παιδιά έχουμε συνηθίσει να συνεργαζόμαστε στο σχολείο και στα παιχνίδια. Όμως πρέπει να θυμηθούν οι μεγάλοι τη σημασία των λέξεων, συνεργασία, αλληλοβοήθεια και αναγνώριση της αξίας του άλλου, έστω και αν είναι τόσο μικρός όσο ένας κόκκος άμμου».