Ο Χρήστος Αλεξάκος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία και στους θανάτους από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Ωστόσο, εμφανίζουν χαμηλή θνησιμότητα από καρκίνο. Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που τη δεκαετία του 70' ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. 440 ευρώ το χρόνο ξοδεύει ο μέσος Έλληνας για φάρμακα.
Στην εν λόγω έκθεση του ΟΟΣΑ, αξιολογήθηκαν οι δείκτες 34 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.





Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας δεν κερδίζει όσα οι άλλες μεσογειακές σε προσδόκιμο επιβίωσης και οδηγείται σε «βόμβα νοσηρότητας» από το 2016 και μετά. Οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και η προβληματική διάθεση τεράστιων πόρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, κρατούν τους ποιοτικούς δείκτες υγείας καθηλωμένους τα τελευταία 12 χρόνια.

Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο προσδόκιμο επιβίωσης και στις δαπάνες Υγείας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η σύγκριση με τις χώρες του Οργανισμού καθιστά την εικόνα πιο περίπλοκη. Εάν συγκριθούμε, όμως, με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αποτυπώνεται σαφέστερα η πορεία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και η πραγματική πρόοδος ή επιδείνωση που έχει συντελεστεί.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που τη δεκαετία του 70' ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5).

Η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ: 343,6 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό ή 35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότεροι πολίτες χάνουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία σε Πορτογαλία (200,7 θάνατοι, ανά 100.000) και την Ισπανία (204,3 ανά 100.000).

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ (20,7%), στα ποσοστά καπνιστών (33%), ενώ ως προς τα ποσοστά παχυσαρκίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις μεσογειακές χώρες με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα βάρους.

Αλόγιστη χρήση φαρμάκων: 440 ευρώ το χρόνο ξοδεύει ο μέσος Έλληνας για φάρμακα. Οι Έλληνες έχουν σταθερά τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα. Παρά τα μέτρα, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν κάθε χρόνο 440 ευρώ για φάρμακα. Το ποσό για τον μέσο Ισπανό είναι 384 ευρώ, για τον μέσο Ιταλό 374 ευρώ και για τον μέσο Πορτογάλο 347 ευρώ.
Το κάπνισμα και οι ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό
Οι συνηθέστεροι λόγοι που μας οδηγούν στο κάπνισμα είναι το άγχος, η μελαγχολία, η ανία, η στεναχώρια, η οργή και γενικά οι νευρώσεις. Η δράση της νικοτίνης ξεγελά τον οργανισμό του χρήστη-καπνιστή και επεμβαίνει ως «παρηγορητής» στα αρνητικά συναισθήματα που συνήθως βιώνει. Η νικοτίνη ως ψυχότροπη ουσία προκαλεί τόσο σωματική όσο και ψυχολογική εξάρτηση. Για αυτό το λόγο η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ δύσκολη. Ο καπνιστής δε δύναται να λειτουργήσει σωστά στην καθημερινότητά του εάν στο αίμα του δεν κυλήσει νικοτίνη. Τελικά ο καπνιστής συγχέει την απόλαυση με την εξάρτηση και κατ’ επέκταση τον εθισμό.
1. Η νικοτίνη είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά την κοκαΐνη και τα οπιοειδή.
2. Οι καπνοβιομηχανίες που πρόσθεσαν αμμωνία στα συστατικά των τσιγάρων τους είδαν την κατανάλωση τους να εκτοξεύεται στα ύψη. Αυτό συμβαίνει γιατί η αμμωνία αλλάζει τη χημική αντίδραση του καπνού με αποτέλεσμα η νικοτίνη να φθάνει στον εγκέφαλο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
3. Γύρω στα 5 εκατομμύρια ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο παγκοσμίως από ασθένειες που συσχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια.
4. Το 50% των καπνιστών πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος, οι μισοί εκ των οποίων πεθαίνουν στη μέση ηλικία και δη μεταξύ 35 και 69 ετών.
5. Το κάπνισμα θα σκοτώσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέσα στον 21ο αιώνα εκτός και αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα τόσο προς αποτροπή των νέων από το αρχίσουν το κάπνισμα όσο και μέτρα για να βοηθηθούν οι υφιστάμενοι καπνιστές να σταματήσουν.
6. Ένας καπνιστής των 20 τσιγάρων την ημέρα και ηλικίας 30 χρόνων, ο οποίος ξεκίνησε το κάπνισμα περίπου στην ηλικία των 16, έχει ήδη εισπνεύσει ένα κιλό πίσσας, το οποίο παραμένει στους πνεύμονές του.
7. Οι άνδρες που καπνίζουν παράγουν μικρότερη ποσότητα σπέρματος από τους μη-καπνιστές ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν.
8. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν γονείς καπνιστές, έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν παρά τα παιδιά μη καπνιστών.
9. Πορίσματα 14 μελετών που αφορούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος καταδεικνύουν ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στον εργασιακό χώρο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων κατά 39% από άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.
10. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 60 ύποπτα στοιχεία όσον αφορά τη δημιουργία καρκίνου, καθώς επίσης και άλλες τοξίνες ενώ δεν υπάρχει μέτρο ασφαλούς έκθεσης στις περισσότερες από αυτές.
11. Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες για αιφνίδιες εκτρώσεις, ενδομήτριους θανάτους και πρόωρη γέννα.
12. Οι καπνοβιομηχανίες παράγουν 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο – περίπου 900 τσιγάρα τον χρόνο για κάθε άντρα, γυναίκα ή παιδί στον πλανήτη.
13. Από τη στιγμή που σταματά κάποιος να καπνίζει ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σχεδόν άμεσα. Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί σφυγμοί επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα
14. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι καπνιστές/μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι καπνιστές/μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι καπνιστές/φοιτητές σε ηλικία 16 ετών.
15. Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους.
16. Τέλος, έχει επιβεβαιωθεί πως οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών τους, αφού αν καπνίζουν, μεγάλο ποσοστό των παιδιών «υιοθετεί» τη βλαβερή συνήθειά τους.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως περισσότερες από 57.000 έρευνες παγκοσμίως έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και διαφόρων ασθενειών, κάνοντας έτσι το κάπνισμα την πιο ευρέως ερευνημένη αιτία ασθενειών στην ιστορία της Ιατρικής Έρευνας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα για τους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ο Χρήστος Αλεξάκος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.