ΣΠΑΡΤΗ. Επιτυχημένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, με θέμα: «Η νοερά προσευχή ως παράγοντας συνολικής βελτίωσης της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η προσέγγιση της έννοιας και της αξίας των πνευματικών μέσων και ιδιαίτερα της νοεράς προσευχής, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας των πνευματικών αξιών για την αντιμετώπιση αφ’ ενός της σύγχρονης βεβαρυμμένης καθημερινότητας και αφ’ ετέρου την αποδοχή της αλήθειας με τρόπο ήπιο και γαλήνιο.
Μέσω της νοεράς προσευχής επιδιώκεται να επιτευχθεί η κατά φύσιν αρετή και γι’ αυτό χρειάζονται και τα συντελούντα μέσα, δηλαδή η ησυχία, η αμεριμνησία, η εγκράτεια και η γενική σιωπή, η οποία απορρέει από αυτά. Έπειτα, η επίμονος συνέχεια και συνήθεια δεν είναι ακατόρθωτα στους ενδιαφερομένους γι’ αυτήν την εργασία. Η επιμονή αποτελεί το πλέον απαραίτητο στοιχείο στην προσευχή. Ιδιαιτέρως η προσευχή σε σχέση με τις υπόλοιπες αρετές, χρειάζεται προσπάθεια σε όλη μας τη ζωή.

Οι επιμέρους στόχοι της ημερίδας ήταν:

Η επαρκής ανάλυση της σημασίας της νοεράς προσευχής στην προσπάθεια της κάθαρσης και του φωτισμού της σκέψης στην καθημερινότητά μας.
Η προβολή των μέσων που συντελούν στην αποτελεσματική άσκηση της νοεράς προσευχής ώστε ο άνθρωπος να προσεγγίσει την τελείωσή του.
Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ανθρώπου που κατακτά την ικανότητα να προσεύχεται νοερά στις διάφορες και διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής του.
Η συμβολή της νοεράς προσευχής στη διαμόρφωση κοινωνικής κουλτούρας ώστε να επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ανθρωπίνων σχέσεων που θα στηρίζονται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Την ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ματούλα Μπελεγρή. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα Αρχιμανδρίτης π. Πάμφιλος Γιαπιτζάκης, ο οποίος ανέλυσε θεολογικά τη νοερά προσευχή. Στη συνέχεια ο καθηγητής Εντατικολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» κ. Γεώργιος Μπαλτόπουλος μίλησε για την προσευχή ως παράγοντα ολοκληρωμένης φροντίδας του ασθενή παραθέτοντας τα αποτελέσματα αρκετών επιστημονικών μελετών. Ακολούθως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θάνος Κριεμάδης αναφέρθηκε στη δύναμη της νοεράς άθλησης σύμφωνα με το βιβλίο «οι περιπέτειες ενός Προσκυνητή» κάνοντας και αναφορές σε προσωπικά του βιώματα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον μεστό και εποικοδομητικό λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ημερίδας, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την προσευχή ως κινητήρια δύναμη του ανθρώπου τονίζοντας ότι όποιος νιώθει την ανάγκη να προσευχηθεί ουσιαστικά αναγνωρίζει την αδυναμία του και ζητάει τη στήριξη και την καθοδήγηση του Πανάγαθου Θεού. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει τη δική του μέθοδο και το δικό του χρόνο προσευχής στην προσπάθειά του να προσεγγίσει και να επικοινωνήσει με το Θείο. Κατακλείνοντας την ημερίδα – και αφού προηγήθηκε διάλογος και απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων από τους ομιλητές – ο κ. Ευστάθιος υπογράμμισε ότι ήταν η καλύτερη εκδήλωση που έχει οργανώσει μέχρι τώρα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.