ΣΠΑΡΤΗ. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Νομό Λακωνίας προειδοποιεί, με υπόμνημά του, ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα αρκετά σημαντικά έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Από τις 29 Οκτωβρίου νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τόσο σε επίπεδο πανελλήνιο όσο και τοπικό. Με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού συγχωνεύθηκαν οι κατά τόπους Εφορείες για τη «συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και τη βελτίωση του δημοσίου τομέα». Στην πράξη όμως το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Η αποτελεσματικότητα της νεοσυσταθείσας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) που επιτελεί τεράστιο αρχαιολογικό και διοικητικό έργο περιορίζεται δραματικά.
Το νέο οργανόγραμμα εφαρμόστηκε βεβιασμένα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι όποιες συνέπειες και τεχνικές δυσκολίες. Άμεση συνέπεια είναι να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα αρκετά σημαντικά έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ της Λακωνίας, χάρη στα κονδύλια του οποίου το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορούσε να συνεχισθεί για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
- ανάδειξη της Αρχαίας Ακρόπολης της Σπάρτης: 12 άτομα
- αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη: 23 άτομα
- αποχέτευση Ασωπού (Πλύτρα): 4 άτομα
- ύδρευση Σπάρτης: 6 άτομα
- ανάδειξη Αγ. Σοφίας Άνω Πόλης Μονεμβάσιας: 4 άτομα
- αποχέτευση Κλαδά-Κοκκινόρραχης: 5 άτομα
- βιολογικός καθαρισμός Νεάπολης: 9 άτομα
στα οποία απασχολούνται τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι που από 1η Ιανουαρίου -λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και παρά το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδότηση- κινδυνεύουν να απολυθούν, με όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει η απόλυσή τους στις οικογένειές τους και εν γένει στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για έργα ΕΣΠΑ που έδωσαν και δίνουν πολύτιμες θέσεις εργασίας εν καιρώ κρίσης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του νομού. Η μη απορρόφηση των ήδη διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων θα συντελέσει στην αύξηση της ανεργίας και στην διόγκωση της κρίσης.

Ζητάμε:
1. την απρόσκοπτη συνέχεια των έργων και την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού, ξεπερνώντας και επιλύοντας τα όποια γραφειοκρατικά κωλύματα, όπως πχ:
- άμεση εξεύρεση των απαραίτητων Π.Υ.Σ.,
- έγκαιρη έκδοση ΦΕΚ ή έκδοση ΦΕΚ με αναδρομική ισχύ,
- επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων αυτεπιστασίας ή έκδοσή τους με αναδρομική ισχύ,
2. Την συντονισμένη παρέμβαση όλων των διοικητικών, θεσμικών και πολιτικών φορέων του νομού για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος».