European Union Science Olympiad- E.U.S.O. 2015

Γράφει η Ελένη Γ. Παλούμπα*

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ο τοπικός προκριματικός Διαγωνισμός για την E.U.S.O.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- “EUSO 2015”.

Ο διαγωνισμός είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου. Σκοπός του είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και η εξοικείωση των μαθητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.
Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας. Τη διεξαγωγή του ανέλαβε επιτροπή, αποτελούμενη από τον σχολικό σύμβουλο Φυσικών Ι. Σιτέ, την υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας Ελ. Παλούμπα, τον Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης Θ. Καρρά και τη Φυσικό του ΕΠΑ.Λ. Σπάρτης Γ. Λαμπράκου. Οι εκπαιδευτικοί Α. Καναβάρος (2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης) , Ν. Νικοδήμου (ΓΕ.Λ. Γυθείου), Π. Καραστατήρης (ΓΕ.Λ. Μολάων) και Ι. Μπούτσαλη (ΓΕ.Λ. Σκάλας), προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς ομάδες μαθητών που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 12 μαθητές, οι οποίοι συγκρότησαν τις τέσσερις ομάδες των ισάριθμων συμμετεχόντων σχολείων. Ο διαγωνισθέντες επέδειξαν ιδιαίτερα υψηλές ικανότητες στο χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και σκευών, καθώς και στην εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες για τις επιδόσεις τους, αλλά και για το ήθος και το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας που επέδειξαν και στα τρία επιστημονικά πεδία που διαγωνίστηκαν (Φυσική, Χημεία και Βιολογία).

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημητρόπουλο Δημήτριο, Μοσχοβάκου Δανάη και Χιώτη Νικόλαο. Τη 2η θέση κατέλαβαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Μολάων, ενώ την 3η και 4η θέση πήραν αντίστοιχα οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Γυθείου και του Γενικού Λυκείου Σκάλας. Η προκριθείσα ομάδα, θα διαγωνιστεί στη 2η φάση του διαγωνισμού σε πανελλήνιο επίπεδο, η οποία θα διεξαχθεί στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στην Αθήνα, το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015.

Από τη 2η αυτή φάση του διαγωνισμού, θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2015, η οποία θα γίνει στο Klagenfurt της Αυστρίας, από 26 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015.

Με νωπή την ανάμνηση της διάκρισης του ΓΕ.Λ. Λυκείου Μολάων στην πρώτη θέση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού EUSO το 2014, οι ευχές μας θα συνοδεύουν και φέτος την νικήτρια ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης, ως πρέσβειρα της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού μας και φορέα του υψηλού παρεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες.

*MSc Χημικός, Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας