Άσκηση ετοιμότητας των υπηρεσιών και των σχολείων

2ο Δ.Σ. Σπάρτης και Πυροσβεστική Σπάρτης … εναντίον Εγκέλαδου

ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 19-12-2014 και περί ώρα 11:00 π.μ. κατέφθασαν στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης έξι πυροσβεστικά οχήματα και πλέον των 20 πυροσβεστών, καθώς και ένα ασθενοφόρο και περιπολικά για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο κτίριο μετά από βραχυκύκλωμα, αλλά και στο λεβητοστάσιο, και για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση δύο τραυματισμένων ατόμων, κατόπιν ισχυρού σεισμού και πτώση της εσωτερικής τοιχοποιίας του σχολείου. Φυσικά, αυτά προέβλεπε το σενάριο άσκησης ετοιμότητας, με τίτλο: «Σπάρτη-Εγκέλαδος 2014», η οποία διεξήχθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, με στόχο να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του πυροσβεστικού προσωπικού με τη χρήση διασωστικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, αλλά και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών του σχολείου με θέματα εκκένωσης και επέμβασης και η συνεργασία τους με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, το σενάριο προέβλεπε ότι μετά από σεισμό ξέσπασε πυρκαγιά στο χώρο του σχολείου και προκλήθηκε πτώση της τοιχοποιίας στον 1ο όροφο, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και τον τραυματισμό μιας μαθήτριας και ενός εκπαιδευτικού. Έτσι, σύμφωνα με τα σχέδια εκτάκτων αναγκών που εκπονούν και εφαρμόζουν όλες οι σχολικές μονάδες, η Διευθύντρια του σχολείου κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία και ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία και το Ε.Κ.Α.Β. Σπάρτης, και μέσα σε λίγα λεπτά κατέφθασαν έξι πυροσβεστικά οχήματα –εκ των οποίων δύο υδροφόρα, ένα βραχιονοφόρο και ένα διασωστικό- ένα ασθενοφόρο και ένα περιπολικό. Οι πυροσβέστες, ενδεδυμένοι με τα μέσα ατομικής προστασίας τους και με μεγάλο επαγγελματισμό κατέσβησαν τη φωτιά, απεγκλώβισαν τη μαθήτρια και τον εκπαιδευτικό με τη χρήση βραχιονοφόρου οχήματος, ενώ το περιπολικό απέκλεισε τους γύρω δρόμους και ρύθμισε την κυκλοφορία.

Η άσκηση ετοιμότητος ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Ελένη Δαράκη: «Η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τις οποίες όλοι απευχόμαστε να συμβούν, είναι το παν και οι ενέργειές μας θα πρέπει να γίνουν με ορθολογισμό και με βάση τα σχέδια εκτάκτων αναγκών που υποβάλλουμε ετησίως στην υπηρεσία μας. Στην περίπτωσή μας, οι εκπαιδευτικοί της ομάδας αναζήτησης ατόμων που αγνοούνται ενημέρωσε άμεσα για τον εγκλωβισμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί της ομάδας πυρόσβεσης χειρίστηκαν τον φορητό εξοπλισμό πυρόσβεσης, κατά τα προβλεπόμενα, μέχρι την έλευση της πυροσβεστικής. Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, για την άψογη οργάνωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την εμπλοκή τους στην άσκηση, με την κατάσβεση των δύο εστιών και τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των τραυματισμένων, σύμφωνα με το σενάριο. Είναι ευπρόσδεκτοι στο σχολείο μας και στο μέλλον, αλλά ευχόμαστε οι συναντήσεις μας να αφορούν μόνο εικονικά σενάρια διεξαγωγής ασκήσεων ετοιμότητας. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά και τους εικονικά εγκλωβισμένους και διασωθέντες, τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, κ. Βασίλειο Ανδρώνη και τη μαθήτρια της Δ’ τάξης, Μαριάννα Μπαμπαλέτου».

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Γεώργιος Μαρουδάς, Αναπληρωτής Διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτης Πολίτης, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης, κ. Θεοφανεία Λάζαρη, καθώς και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδος Διάσωσης, κ. Πολυτίμη Σταθάκου.

Το συντονισμό της όλης άσκησης ετοιμότητας είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ενώ επικεφαλής του συμβάντος ήταν ο Πυραγός, κ. Νικόλαος Πρίμπας και υπεύθυνη της άσκησης, η Πυραγός, κ. Αικατερίνη Σδράλη.