Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Φίλοι σας οφείλω μια εξήγηση…
Γιατί δεν έκανα ραδιοφωνική εκπομπή τις ημέρες των εκλογών…

Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε, γιατί απευθύνομαι σε σκεπτόμενους αναγνώστες. Σας έχει συμβεί να αισθάνεστε προσβεβλημένοι είτε στη δουλειά σας είτε στην κοινωνία όταν υποτιμούν την νοημοσύνη σας… Όταν παραβιάζουν κεκτημένα σας, όταν περνούν τις γραμμές που με αγώνα έχετε χαράξει στην πορεία σας προς την πρόοδο;

Στον χώρο των ΜΜΕ είναι γνωστό το συμβαίνει.
Στη χώρα μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλεργολάβοι είναι και καναλάρχες, ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοφώνων. Γι αυτούς δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει μέτρο, δεν υπάρχει κανονισμός.

Στην Περιφέρεια, στις πόλεις και τα χωριά τα ΜΜΕ που λειτουργούν, είναι μικρές επιχειρήσεις που συνήθως υποβάλουν τους ιδιοκτήτες τους σε μεγάλες θυσίες και ριψοκίνδυνες λειτουργίες. Για τους μικρούς ισχύει νόμος, ισχύει κανονισμός και πέφτει βαρύς ο πέλεκυς του κράτους που εν τω μεταξύ μεσουρανεί με την ανοχή ή την στήριξη των mediαρχών.

Στις εθνικές εκλογές, που θεωρούνται εποχή - ευκαιρία στην οποία τα τοπικά ΜΜΕ θα δουλέψουν και θα «κλείσουν» κάποιες πληγές συνέβη το εξής παράδοξο:
Οι υποψήφιοι, ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις, θέλησαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους ζητώντας από τα τοπικά ΜΜΕ να εφαρμόσουν τον νόμο που θέλει να προβάλλονται δωρεάν. Είναι δικαίωμά τους… ΄
Βέβαια για τους mediάρχες δεν είχαν να πουν κουβέντα.
Μας επισκέφθηκαν λοιπόν οι υποψήφιοι να μας πουν ότι με βάση τον νόμο είμαστε υποχρεωμένοι να τους προβάλουμε.
Επειδή λοιπόν στη Λακωνία δεν υπάρχει η πολιτική κουλτούρα και παράδοση έτσι ώστε να σας παρουσιάσουμε διαλόγους και δημόσιες αντιπαραθέσεις πολιτικών, αποφύγαμε τους μονόλογους και τους δεκάρικους λόγους τους.
Μόνος τρόπος να αποφύγουμε, αυτή την δήθεν επικοινωνία των υποψηφίων ήταν να καταργήσουμε για την προεκλογική περίοδο την ζωντανή εκπομπή στην πρωινή ζώνη. Δεν ήταν εύκολο για μας αφού θα μπορούσαμε άνετα να σχολιάζουμε αι να κρίνουμε…

Θα το επαναλάβουμε αν χρειαστεί και έως ότου καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στα ΜΜΕ. Όταν τολμήσουν να συγκρουστούν με τα διαπλεκόμενα του κέντρου και τιμήσουν όλους όσους αγωνίζονται στον χώρο της ενημέρωσης στη περιφέρεια.

Από το ραδιόφωνο Νότος 94.9 fm λοιπόν δεν θα ακούσετε στο εξής κανέναν εκπρόσωπο της πολιτικής που δεν θα έχει αποδείξει ότι συγκρούεται με το σύστημα της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μας ακούσατε την προεκλογική περίοδο αφού οι πρώτοι 5 στους 6 υποψήφιους ήθελαν, δωρεάν προβολή λες και τα ΜΜΕ είναι κάποιος δημόσιος φορέας που εκτός όλων των άλλων έχει και μια μηχανή που κόβει το χρήμα που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους. Απαιτούσαν δηλαδή να «σεβαστούμε» ένα διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν και αυτοί την στοιχειώδη υποχρέωση να στηρίξουν τα αδέσμευτα ΜΜΕ της επαρχίας την ώρα, τουλάχιστον, που τους είναι χρήσιμα.

Ζητούσαν να «βγουν» εντελώς δωρεάν στο ΜΜΕ που το κρατούν ζωντανό οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του τόπου με τη διαφήμισή τους. Αξίωναν δηλαδή να τους ακούν οι άνθρωποι που χρόνια τώρα στηρίζουν τα ΜΜΕ ενω αυτοί ξοδεύουν τον προεκλογικό προϋπολογισμό τους σε καύσιμα, τραπεζώματα, φυλλάδια κι εκλογικά κέντρα.
Σε ποιά ταβέρνα τραπέζωσαν δωρεάν, σε πιο τυπογραφείο τύπωσαν δωρεάν, σε πιο πρατήριο γέμισαν δωρεάν επειδή, μόνο και μόνο είναι υποψήφιοι;
Και μην διαννοηθεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα τοπικά ραδιόφωνα απολαμβάνουν δημόσια αγαθά γιατί ούτε η κρατική διαφήμιση διανέμεται δίκαια ούτε η φορολογία τους είναι δίκαιη σε σχέση με τα ΜΜΕ της συναλλαγής! Μη διαννοηθεί κάποιος να πεί ότι τα ραδιόφωνα είναι υποχρεωμένα να διαφημίζουν δωρεάν για να διασφαλίσουν έτσι την αντικειμενικότητα. Αυτή δεν διασφαλίζεται απο την μη πληρωμή του ραδιοφωνικού χρόνου αλλά απο το ήθος και τις δυνάμεις του δημοσιογράφου και του ΜΜΕ.

Ειδικά τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με το 1.500.000 € δεν είχαν για τα τοπικά ΜΜΕ ούτε ένα ευρώ αφού όλα τα διέθεσαν στα ΜΜΕ της διαπλοκής.Ας απευθυνθούν λοιπόν στο εξής, σε αυτά τα ΜΜΕ.