ΑΘΗΝΑ. Ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς της νέας Κυβέρνησης είναι ο υπερυπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός κατάγεται από τη Νεάπολη Λακωνίας. Πατέρας του υπουργού ήταν ο Μηνάς Σταθάκης γνωστός ως καπτά Μηνάς ο οποίος καταγόταν από τη Νεάπολη. Η μητέρα του υπουργού είναι Χανιώτισσα.

Τα ακτοπλοϊκά της εταιρείας του με τα αρχικά ΣΜ (Σταθάκης Μανούσος) συνέδεαν τα Βάτικα – Ελαφόνησο με τον Πειραιά στα οποία δούλευνα αρκετοί Βατικιώτες και Ελαφονησιώτες. Η εταιρεία του Σταθάκη διέθετε και μεταφορικά πλοία καθώς και σκάφη υπερατλαντικής αλιείας. Είχαν ξεκινήσει τη δράση τους από ψαράδικα και μοτόρια. Πριν από δεκαετίες η Ελαφόνησος συνδεόταν απευθείας με Πειραιά, Κυπαρρίσι, Μονεμβάσια, Νεάπολη, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη. Σήμερα δυστυχώς η Ελαφόνησος δεν συνδέεται απευθείας ούτε με τα γειτονικά Κύθηρα.
Οι Ελαφονησιώτες και οι Βατικιώτες το θυμίζουν στον υπουργό και του εύχονται καλή επιτυχία.

Στο πρόσφατο ναυτιλιακό φόρουμ της εφημερίδας Ναυτεμπορική ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και νέος υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, είπε στους εφοπλιστές που καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και στην κυριολεξία κρεμόταν από τα χείλη του περιμένοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης έναντι των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τη ναυτιλία «διότι όλοι θα θεωρήσουν ότι οι απόψεις μου είναι υποκειμενικές αφού προέρχομαι από μια ναυτιλιακή οικογένεια».

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με πυκνό ακαδημαϊκό background στο αγγλοσαξονικό σύστημα (Νιούκαστλ, Νέα Υόρκη, Χάρβαρντ) μεγάλωσε σε μία αυτοδημιούργητη, αστική οικογένεια που είχε στην κατοχή της τράτες και αλιευτικά. Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση έχει έδρα στην Αττική, στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά με την επωνυμία ΛΙΝΔΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ.

Η εταιρεία συμμετείχε στην κοινοπραξία Δυτικών Κυκλάδων με τα επιβατηγά πλοία ΙΟΝΙΟΝ και ΜΗΛΟΣ εξπρές. Επίσης, με διμερείς συμβάσεις της τότε Ε.Ο.Κ είχε αναλάβει αλιευτικά πλοία στη Δυτική Αφρική.

Ο Γ. Σταθάκης πάντως δεν ασχολήθηκε ποτέ με την οικογενειακή επιχείρηση και αφοσιώθηκε στα γράμματα και στην πολιτική.