Σύμφωνα με την ανάλυση – εκτίμηση του Κυριάκου Μαντούβαλου το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ είναι αυτό που στέρησε την έδρα στην Χρυσή Αυγή στη Λακωνία. Με την επισήμανση πως ότι έκανε το έκανε για καλό ο νεαρός πολιτευτής του ΠαΣοΚ αναφέρει μεταξύ άλλων:

[…] «Η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει στις τάξεις της ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κι έτσι στη Λακωνία το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά είναι σημαντικό, αλλά σίγουρα δεν είναι ενδεικτικό για τον χώρο μας.
Η απόφαση της συμμετοχής αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή πάρθηκε υπό το βάρος δύο συνθηκών. Πρώτον της δεδομένης θέλησης μου να προσφέρω στον τόπο μου και δεύτερον γιατί 10 μέρες πριν τις εκλογές η συμμετοχή μου έμοιαζε επιτακτική αφού κανένα άλλο στέλεχος της παράταξης δεν έβαζε το κεφάλι του στο ντορβά με το απλό σκεπτικό "όσοι έχουν μείνει ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν Γρηγοράκο, όσοι δεν είναι με το Γρηγοράκο, θα πάνε στο Κίνημα του Παπανδρέου". Κι έτσι άπαντες φύλαξαν τα νώτα τους για την επόμενη στροφή... Οι τέσσερις άνθρωποι που συνοδεύσαμε τον Γρηγοράκο σε αυτό το ψηφοδέλτιο σύραμε το βαρύ φορτίο να βγει από τη λάσπη.

Στο δίλημμα Χρυσή Αυγή ή Γρηγοράκος την απάντηση έδωσαν τα ψίχουλα των υπολοίπων στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι τιμή για εμάς που χαρακτηριστήκαμε μαϊντανοί ή ανάξιοι μάχης. Για να μπορούν λοιπόν οι επίδοξοι συνεχιστές της Δημοκρατικής Παράταξης να είναι παρών στο Αύριο, εγώ και οι υπόλοιποι τρεις σηκώσαμε το βάρος στο σήμερα. Στις μικρές μας πλάτες.
Σε ότι με αφορά, η ουσία είναι ότι έπρεπε σε διάστημα 8-9 ημερών να συστηθούμε, να γνωριστούμε, να σας πείσω και να με τιμήσετε με την ψήφο σας! Με έδρα ένα μικρό χωριό της Μέσα Μάνης, την Κοίτα, στο οποίο πενταπλασίασα την δύναμη του ΠΑΣΟΚ, όπως και συνολικά στα γύρω μικρά χωριά που ήξεραν κάποιοι άνθρωποι ποιος είμαι η παράταξη αύξησε τη δύναμη της. "Ψίχουλα" θα μου πει κάποιος... Θα συμφωνήσω, όμως αυτή τη φορά η έδρα στη Λακωνία -όπως προείπα- έναντι της Χρυσής Αυγής κρίθηκε στα ψίχουλα...»
[…]

Για καλό το κάνουμε... Θυμίζουμε στον Κυριάκο Μαντούβαλο ότι την Χρυσή Αυγή στη Λακωνία την πολέμησαν επίσης στελέχη της Ν.Δ. μανιάτικης καταγωγής αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος. Απλά τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Γρηγοράκος με το γνωστό Πασοκικό δίλημμα «Γρηγοράκος ή Χρυσή Αυγή».
Δίλημμα αποτελεσματικό αλλά απολύτως προσβλητικό σε όσους νέους συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ Λακωνίας. Ένα ψηφοδέλτιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Γρηγοράκου… Αυτό το ΠαΣοΚ δεν πείθει πλέον κανέναν, ελεύθερα, σκεπτόμενο πολίτη. Απλά εξαναγκάζει τον εξαρτώμενο πολίτη!

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr