Προβληματισμό και μάλιστα ευρύτατης κοινωνικής έκτασης δημιουργεί η «μετάλλαξη» της θέσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για διαγραφή του χρέους.

Ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης μέσω της Financial Times έθεσε μια νέα πρόταση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους προκειμένου να λήξει η διαφωνία με τους πιστωτές περί διαγραφής.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά "ανταλλαγών χρεογράφων", προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε "perpetual bond" (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για μια σιωπηρή, διπλωματική ίσως, αλλά πραγματική επιμήκυνση της διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους, ή αναβολή εφαρμογής της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του. Μια δέσμευση για την οποία ψηφίστηκε από μεγάλο μέρος των πολιτών.. Σε αυτή την εξέλιξη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις όσοι επιχειρηματολογούσαν και πολιτικολογούσαν προεκλογικά – και στη Λακωνία – με βασικό το επιχείρημα αυτό της διαγραφής του χρέους.

"Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

Θα τους πω, βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί".

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.
Έτσι λοιπόν η ανάπτυξη στη χώρα και η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με το χρέος και το χρέος με την ανάπτυξη... Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί αν η Κυβέρνηση εμμένει στην δέσμευση της για διαγραφη του χρέους.