ΣΠΑΡΤΗ. Οι μαθητές/τριες του δεύτερου τμήματος γαλλικών της έκτης τάξης (ΣΤ2) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης μας διακρίθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015, με γενικό τίτλο: «Πρόσκληση σε ταξίδι: Πρόσκληση στην Ελλάδα » και θέμα εργασίας: «Τα αξιοθέατα της Λακωνίας».

Στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015 συμμετείχαν περίπου πέντε χιλιάδες (5.000) μαθητές/τριες. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης συμμετείχε στον διαγωνισμό με ένα έργο σε έντυπη μορφή, το οποίο δημιούργησαν οι έντεκα μαθητών/τριών του δεύτερου τμήματος της έκτης τάξης που έχουν επιλέξει τα Γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα για το σχολικό έτος 2014-2015.

Οι μαθητές/τριες, αφού ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό και το θέμα του, θέλησαν να συμμετέχουν και συμφώνησαν με την εκπαιδευτικό γαλλικής γλώσσας, η δημιουργία τους να είναι ένα δίπτυχο με μια συλλογή γραμματοσήμων όπου θα απεικονίζονται οι ομορφιές και τα αξιοθέατα της Λακωνίας , συνοδευόμενα από σύντομα «έξυπνα» κείμενα μέσα στα οποία θα δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στους/στις Γάλλους/ίδες μαθητές/τριες οι οποίοι/ες θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν τα γραμματόσημα μέσα στην τάξη αντλώντας την έμπνευσή τους από τις ομορφιές του νομού Λακωνίας. Οι δέκα λέξεις του διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν μέσα στην τάξη και στη συνέχεια αποφασίστηκε ποιες λέξεις και με ποιο τρόπο θα συμπεριληφθούν στα κείμενα. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν πολύχρωμα πλαίσια για τα κείμενα, τα γράμματα των τίτλων και επιλέχθηκαν τα υλικά και τα χρώματα για την τελική μορφή του έργου, που έπεισε την κριτική επιτροπή ότι αξίζει τον κόπο να αποδεχτεί κανείς την «Πρόσκληση σε ταξίδι: πρόσκληση στην Ελλάδα» και ειδικότερα την πρόσκληση στη Λακωνία.

Η υλοποίηση της ιδέας των μαθητών/τριών πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της γαλλικής γλώσσας, κ. Μαργαρίτας Βαν Χάουντ.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (09:30-13:00) και έχουν προσκληθεί σε αυτή οι έντεκα (11) μαθητές/τριες του δεύτερου τμήματος γαλλικών της έκτης τάξης, η εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας και ο Διευθυντής του Σχολείου.