Γράφει ο Αντώνης Παυλάκος*

Ένας μήνας πυκνός και ασφυκτικός μέσα στον οποίο υπήρξε και η πρώτη επαφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους-δανειστές, τα συμπεράσματα της οποίας περιγράφονται χαρακτηρίστηκα στα λόγια του πρωθυπουργού: «Επιδιώκουν, είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν, είτε τέλος, όπως έγινε με τη ΝΔ του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους και να καταφέρουν έτσι στρατηγικό πλήγμα και στην Ελλάδα που αντιστέκεται, και στην Ευρώπη που λέει όχι στην λιτότητα».

Η σημαντικότητα και η ιστορικότητα των στιγμών, η σπουδαιότητα και η κρισιμότητα του αγώνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός το αποτέλεσμα του οποίου δεν θα αλλάξει μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, αποτυπώνονται ανάγλυφα σε κάθε λέξη, σε κάθε φράση της δήλωσης του πρωθυπουργού. Με αιχμή του δόρατος την ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη αμφισβητείται έντονα και μαζί της κινδυνεύουν να μπουν στο περιθώριο κυβερνήσεις όπως του κ. Ραχόι (Ισπανία), του κ. Κοέλιο (Πορτογαλία) και της κα. Μέρκελ(Γερμανία). Χαρακτηριστικό των όσων συντελούνται στην Ευρώπη είναι το γεγονός πως από τους μεγαλύτερους επικριτές και αντιπάλους των ελληνικών θέσεων ήταν οι κυβερνήσεις της Ισπανία και της Πορτογαλία, που στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διεξάγονται στις χώρες τους εθνικές εκλογές με αμφίβολη την επανεκλογή τους.

Μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον και με όλη την Ευρώπη να έχει τα μάτια της στραμμένα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχωράει στο έργο της. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ακόμη, προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ρυθμίζονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αποφασιστικά βήματα προχωράει και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής, (ήδη δεσμεύθηκαν 404εκ.€ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 17 μεγαλοκαταθετών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) καθώς και τα μέτρα για τη λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου. Με απόφαση της κυβέρνησης αποκαθίσταται η νομιμότητα στην ΕΡΤ, ενώ θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Το αφορολόγητο όριο των 12.000€ για το εισόδημα του 2015, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ καθώς και η 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους υλοποιούνται μέσα στους επόμενους μήνες. Μήνυμα υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος στέλνει και η απόφαση για την ανάκληση και τον έλεγχο δύο αδειών που αφορούν τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Καθίσταται σαφές λοιπόν πως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, βήμα-βήμα και όχι σπασμωδικά και ανεύθυνα με ένα νόμο ή ένα άρθρο, αποτελεί κεντρικό στόχο αλλά και την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν (γιατί τους βολεύει) να παρουσιάζουν την συμφωνία ως υποχώρηση-κολοτουμπα-μνημόνιο 3. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει στην παγκόσμια ιστορία διαπραγμάτευση που η μια πλευρά επέβαλλε στην άλλη το 100% των θέσεων της. Η διαπραγμάτευση το γνωρίζαμε και το λέγαμε προεκλογικά πως θα είναι σκληρή. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και το σημαντικότερο απ' όλα, την στήριξη του ελληνικού λαού. Οι αντοχές της κυβέρνησης θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από την λαϊκή συμπαράσταση. Όμως προσοχή, δεν ζητάμε τυφλούς και άβουλους χειροκροτητές όπως μας κατηγορούν, χρειαζόμαστε την δύναμη που απορρέει από την βούληση, το ήθος, την τιμιότητα και τον αγώνα του απλού Έλληνα πολίτη. Αυτός είναι ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα θα πρέπει και τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσουμε τις συνθήκες και την νέα κατάσταση στην οποία έχουμε εισέλθει ως κόμμα. Να βρεθούμε μέσα στην κοινωνία, να αφουγκραστούμε, να καταγράψουμε και να προωθήσουμε τα μηνύματα της. Να αποτελέσουμε τον συνδετικό κρίκο Κοινωνίας-Κυβέρνησης. Οι ευθύνες μας απέναντι στην χώρα και τον λαό είναι μεγάλες. Είναι πολύ νωρίς για να θρηνήσουμε και να απογοητευτούμε. Είναι επίσης πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζονται λίγα λόγια και πολύ δουλειά, γιατί όπως λέει και ο ποιητής "την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις". Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε την δική μας "άνοιξη", μια "άνοιξη" για την χώρα, για τον λαό, για την Ευρώπη, για τις ζωές μας.

*Μέλος Συντονιστικού Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας