ΣΠΑΡΤΗ. Η 21 Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου, μετα από πρόταση του πρέσβη της Ελλάδας στην Unesco Βασίλη Βασιλικού, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"»
και να ερμηνευθεί ο στίχος του Νικηφόρου Βρεττάκου «Αν δε μου ‘δινες την ποίηση, Κύριε, δε θα ‘χα τίποτα για να ζήσω».

Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης όπου λειτουργεί το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης δύο νέων εκδόσεων που αφορούν στη ζωή και στο έργο του ποιητή. Πρόκειται για:

- Το βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου «Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο: Με αφορμή ένα μαθητικό του τετράδιο». Ο Γ. Ανδρειωμένος είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

- Το βιβλίο «Αριθμημένη Αλληλογραφία: Προς την Καλλιόπη Νακοπούλου (1967 – 1974)» σε επιμέλεια της φιλολόγου κ. Αθηνάς Κωστάκη – Βεζύρογλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης, μπροστά από το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου το Σάββατο 21 Μαρτίου ώρα 19:00 μ.μ. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γιός του Ποιητή κ. Κώστας Βρεττάκος ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπόνος.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας και ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου».