ΣΚΑΛΑ. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας πραγματοποίησαν με επιτυχία εκδήλωση με θέμα: «Βία, Χουλιγκανισμός και Ρατσισμός». Oμιλητές ήταν ο κ. Αντώνης Τραυλός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας του Αθλητισμού και Κινητικής Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Σταύρος Μάνταλος, Διαιτητής της Super League και ο κ. Χρήστος Αλεξάκος, Σύμβουλος Οργανωσιακής Ανάπτυξης,ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α΄βαθμιας Εκπ/σης Λακωνίας κ. Θεοφανεία Λάζαρη.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας ο σχολικός εκφοβισμός παρουσιάζει έξαρση και ο ρόλος της εκπαίδευσης μέσα στο σύγχρονο πλουραλιστικό και πολυπολιτισμικό πλαίσιο είναι πρωταρχικός. Όπως ανέφερε στο notospress.gr ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Φώτης Πολίτης «το Σχολείο έχει όλα τα εχέγγυα για να βοηθήσει τους μαθητές να οικοδομήσουν τις αξιακές τους θέσεις και να τους καθοδηγήσει ατομικά και ομαδικά ώστε να επιτευχθούν η ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων, στη βάση της ισονομίας και της ισότητας, η αποδοχή και ο σεβασμός της πολιτισμικής ετερότητας, η καταπολέμηση ρατσιστικών τάσεων, προκαταλήψεων και εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας. Οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες πρέπει να συνυπάρχουν, να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους και να συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Καπερώνης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ευρώτα κ. Θεόδωρος Μπόλλας, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Ματούλα Μπελεγρή, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Φώτης Πολίτης, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δ.Ε. Λακωνίας κ. Γεώργιος Παπαδάκος, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας π. Παναγιώτης Κοντάκος, ο Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Ιωάννης Φουρίδης, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Αθανασία Πλέτσα, ο εκπρόσωπος της ΕΠΣ Λακωνίας κ. Παναγιώτης Ντανάκας , Διευθυντές δημοτικών σχολείων και Προϊσταμένες νηπιαγωγείων.