ΣΠΑΡΤΗ. Στις 9 με 11 Απριλίου στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης το IV OpenCoffee Sparti φτιάχνει αναμνηστικά για την Περιοχή της Λακωνίας και τα Κύθηρα

Τι είναι τα ενθύμια – σουβενίρ;
Είναι “τo ενθύμιο, συνήθως από τουριστικό ταξίδι, περιήγηση κτλ.”, λέει ο επίσημος ορισμός από το λεξικό. Ανεπίσημα ενθύμια είναι αυτά τα αντικείμενα που επιμένουμε να κουβαλάμε ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα μέρη, αυτά τα φαινομενικά άχρηστα πράγματα που πεισματικά αρνούμαστε να πετάξουμε τις μέρες της καθαριότητας ή την ώρα των μετακομίσεων γιατί απλά μας θυμίζουν κάτι.

Αυτά τα ενθύμια είναι συνδεδεμένα με αγαπημένους τόπους (βουνό, θάλασσα), στιγμές (διακοπές, ξεγνοιασιά), εποχές (παιδική ηλικία, έρωτες), ανθρώπους (φίλους, παππούδες, γιαγιάδες, γνωστούς και άγνωστους), γεύσεις (παραδοσιακές, εξωτικές, γλυκές-σπάνια πικρές), περιπέτειες (όπου δοκιμάζονται τα όρια και οι γνώσεις μας) και η λίστα τελειωμό δεν έχει.

Σουβενίρ ωστόσο είναι και αυτά τα προϊόντα που συναντάμε στα τουριστικά εμπορικά καταστήματα και στα πωλητήρια των μουσείων όπως αγαλματάκια (τσολιαδάκια – αμαλίες – αρχαία αντίγραφα), πιατάκια, καραβάκια, ημερολόγια, τσάντες, μπλουζάκια κ.α. Είναι αυτά τα αντικείμενα αν και έχουμε βαρεθεί, όταν τα συναντάμε και μπορούμε τα αγοράζουμε για τους αγαπημένους ή τις αγαπημένες μας παρόλο που ξέρουμε ότι είναι μια από τα ίδια και τα ίδια ή πως δεν είναι παρά μια φωτογραφία κολλημένη σε ένα μαγνητάκι.