ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, παγκόσμια ημέρα ποίησης, στις 07.00 μ.μ., η παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο δεύτερο όροφο της Βιβλιοθήκης έμπροσθεν του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

Το πρώτο βιβλίο «Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο». (Με αφορμή ένα μαθητικό του τετράδιο). Παρουσίασε ο συγγραφέας του, καθηγητής της νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, ο οποίος με σαφήνεια και χαρακτηριστική ευγλωττία παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνάς του επί ενός μαθητικού τετραδίου που περιέχει πρωτόλεια ποιήματα του ποιητή. Η έρευνα αυτή είναι αξιοσημείωτη για την κατανόηση του συνολικού έργου του ποιητή και για το γεγονός ότι μεταθέτει αρκετά χρόνια πίσω την έναρξη της ποιητικής σταδιοδρομίας του.

Το δεύτερο βιβλίο Η «αριθμημένη» αλληλογραφία. Προς την Καλλιόπη Νακοπούλου» (1967-1974), σε επιμέλεια της κ. Αθηνάς Κωστάκη-Βεζύρογλου και πρόλογο του Κώστα Βρεττάκου, παρουσίασε ο Κώστας Βρεττάκος, λόγω ασθενείας της επιμελητρίας του βιβλίου, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο κατέδειξε την ιδιαίτερη σχέση του ποιητή με την Καλλιόπη Νακοπούλου.

Το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη έθεσαν στη διάθεση των ερευνητών-συγγραφέων όλα τα απαραίτητα τεκμήρια για την ολοκλήρωση του έργου των. Οι εκδόσεις Ποταμός, Ξενοκράτους 48 Αθήνα, επιμελήθηκαν την έκδοση των δύο βιβλίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μπόνος, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές, αναφέρθηκε με λίγα και μεστά λόγια στην ημέρα ποίησης, τη ζωή και το έργο του ποιητή, αλλά και τους στόχους του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά προς τους φίλους της ποίησης και θαυμαστές του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου παραδοσιακών ποτών και ξηρών καρπών, τα οποία προσέφερε ευγενώς η κ. Εμανουέλλα Ντε Νόρα, φίλη της οικογένειας Βρεττάκου, ευεργέτης του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης.

Οι εντυπώσεις από την όλη παρουσίαση υπήρξαν πολύ καλές, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των πολυπληθών συμπολιτών που παραστάθηκαν στην προσπάθειά μας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι φορείς:
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»
Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας
Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης
Σύλλογος Φίλων του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου