Διάλεξη Καθ. Νάντιας Σερεμετάκη: Μια ανάλυση/συζήτηση των θρηνητικών και εκταφικών τελετουργιών στη Μέσα Μάνη και πώς η δημόσια γνώση τους εφαρμόστηκε για να δημιουργηθεί μια δημόσια συμμετοχική εκδήλωση για τον καταστρεπτικό σεισμό στην Καλαμάτα, δέκα χρόνια μετά το γεγονός.

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ. η Καθ. Δρ. Κ. Νάντια Σερεμετάκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) θα μιλήσει στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων "Death in the Greek World" που διοργανώνει το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χρόνιγχεν για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες Ολλαδικών Πανεπιστημίων.

Ο τίτλος της αγγλόφωνης διάλεξης, που εκτάκτως θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων της Εν Αθήναις Αραχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22), είναι "Archaeology of Feeling: Death and the Materiality of Memory" ("Αρχαιολογία των (Συν)αισθημάτων: Θάνατος και η Υλικότητα της Μνήμης").

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με ένα μήνυμα στο nia@nia.gr.

Αυτή η τρίπτυχη παρουσίαση συμπυκνώνει δεκαπέντε χρόνια εθνογραφικής ερευνητικής εμπειρίας και γραφής στη Νότια Πελοπόννησο, ξεκινώντας με μια ανάλυση/συζήτηση των θρηνητικών και εκταφικών τελετουργιών στη Μέσα Μάνη (Λακωνία) και συνεχίζοντας με μια ιστορική, διαπολιτισμική, αισθητηριακή ανταλλαγή ως εθνογραφική δυναμική της ανασκαφικής διαδικασίας στη Μεσσηνία. Το τρίτο μέρος της παρουσίασης επικεντρώνεται στο πώς η προσέγγιση των παραπάνω μελετών όσον αφορά στις έννοιες του υλικού πολιτισμού, των αισθήσεων και της μνήμης, μεταφράστηκε σε δημόσια γνώση πώς δηλαδή εφαρμόστηκε για να δημιουργηθεί μια δημόσια συμμετοχική εκδήλωση για τον καταστρεπτικό σεισμό στην Καλαμάτα, δέκα χρόνια μετά το γεγονός.