ΣΠΑΡΤΗ. Αγανακτισμένοι είναι οι πολίτες της Σπάρτης και της Λακωνίας με την εξέλιξη που έχει πάρει το οδικό έργο Λεύκτρο – Σπάρτη. Σύμφωνα με τπον Λάκωνα υπουργό κ. Σταθάκη η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και δεν θα προσχωρήσει στις απιτήσεις τον εργολάβων. Αυτό σε απλά νεοελληνικά σημαίνει ότι οι πολίτες της Λακωνίας δεν θα δουν να ολοκληρώνεται ένα ακόμα οδικό έργο παρόλο που έχει κατασκευαστεί στο 95%.
Οι εργολάβοι έχουν αφήσει ένα 5% που αποτελεί τον μοχλό πίεσης για να αυξηθούν τα χρήματα που ζητούν επιπρόσθετα από τους χρηματοδότες.

Την άποψη ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Λεύκτρο - Σπάρτη και να αποδοθεί προς χρήση από τους πολίτες διατύπωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίασή της την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015.

Η Εκτελεστική Επιτροπή επαναδιατύπωσε τη θέση της ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τονίστηκε ότι απομένει μόνο το 5% του φυσικού αντικειμένου για την ολοκλήρωση του έργου, αφού το 95% έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εκφράζει επίσης τη σύμφωνη γνώμη της με την άποψη που διατύπωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης, σε ότι αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα αυτού.

Ωστόσο αν το έργο πάει στις καλένδες πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί. Θα είναι μια νέα ήτα της Λακωνίας για την οποία είναι συνυπεύθυνοι άπαντες οι αιρετοί σε Βουλή και Περιφέρεια.

Το κράτος έχει πληρώσει το 95% του έργου. Οι πολίτες παραχώρησαν τις ιδιοκτησίες τους. Η Λακωνία δεν έχει άλλη σύνδεση με τον «κόσμο». Κι όμως! Κάποιοι αντιλαμβάνονται το Εθνικό συμφέρον μόνον ως εξοικονόμηση πόρων και όχι ως απόδοση στις κοινωνίες της στοιχειώδους ανάπτυξης.

Ο κ. Σταθάκης αν και λάκων στην καταγωγή δεν γνωρίζει (και κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει) ότι η Λακωνία συνδέεται με τον «έξω κόσμο» μόνο με ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο.

Ο δρόμος Λεύτκρο – Σπάρτη καρκινοβατεί.
Ο δρόμος Παράκαμψη Βουτιάνων είναι εποχιακός.
Ο δρόμος Σκούρα – Πυρί είναι ψευδαίσθηση.
Ο δρόμος Σπάρτη – Καλαμάτα είναι προβληματικός.
Δεν έχει σιδηρόδρομο.
Δεν έχει αεροδρόμιο.
Δεν έχει καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση.


Οι κ. κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Πέτρος Τατούλης, Ντία Τζανετέα, Βαγγέλης Βαλιώτης, Ηρακλής Τρειχίλης, Γιάννης Γρυπιώτης, Πέτρος Ανδρεάκος και Λιάρος Χαράλαμπος πρέπει να ενώσουν φωνή και να απαιτήσουν ολοκλήρωση του δρόμου εντός του 2015 και απόδοσή του στους πολίτες. Η έκτακτη ανοικτή σύσκεψη έπρεπε να έχει ήδη προγραμματιστεί

Η Μεσσηνία έχει σηκώσει στο πόδι όλη την Πελοπόννησο για την Ολυμπία οδό!

Το έργο Λεύκτρο – Σπάρτη αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ήδη νεκρωμένης ανάπτυξης στον Νομό και δεν αποκλείεται να αποτρέψει επενδύσεις στον Νομό.

Οι πολίτες είναι πλέον στο «και πέντε» και απαιτούν ένα οδικό έργο σε αυτή τη γενιά.