Λίγες ώρες μετα το δημοσίευμα του notospress.gr σχετικά με την εξαίρεση της Σπάρτης από τις σημαντικές αρχαίες πόλεις λάβαμε την πρώτη αντίδραση.

Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή δημοσίευμα σας σήμερα 9/4 με τίτλο «Η Σπάρτη αντέχει, δεν «σβήνει» από τον χάρτη…» που πολύ καλά κάνατε και το στηλιτεύσατε, έρχομαι να εκφράσω και τον προσωπικό μου θυμό για όλη αυτή την κατάσταση όσον αφορά την συστηματική απαξίωση της πόλης μας από συγκεκριμένους κύκλους τόσο εγχώριων όσο και εκτός συνόρων..
Βέβαια το γράψατε και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο ότι, το βούτυρο στο ψωμί τους το πρόσφεραν οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες και αναφέρομαι στους τοπικούς άρχοντες της πόλης είτε αυτοί κατείχαν δημαρχιακά είτε βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα στο πέρασμα τον χρόνων..
Όταν αυτοί οι ίδιοι δεν φρόντισαν ώστε η Σπάρτη να είναι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς και αν θέλετε και εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ιστορία της πόλης, πως θέλετε να μην φροντίσουν οι ξένοι να την εξαφανίσουν από τον ιστορικό χάρτη..;
Όντας μη Λάκωνας και εγώ αλλά αναθρεμμένος με την μεγάλη και λαμπρή ιστορία της Σπάρτης ερχόμενος για πρώτη φορά στην πόλη και έχοντας στο μυαλό μου την τεράστια αυτή ιστορία που διδάχθηκα, βλέποντας την να μην έχει αποτυπωθεί πουθενά στην σύγχρονη Σπάρτη η απογοήτευση μου ήταν τεράστια!
Πλέον σαν μόνιμος κάτοικος της και διατηρώντας μέσα μου τον έρωτα για την ιστορία της έστω και αν δεν την συναντάω πουθενά οργίζομαι περισσότερο απo πολλούς Σπαρτιάτες όταν η πόλη αυτή γίνεται αντικείμενο τέτοιων συμπεριφορών απαξίωσης και εκμηδενισμού της.
Διαβάζω και ακούω ότι υπάρχουν σκέψεις για να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η κατάσταση με ανάληψη πρωτοβουλιών από ανθρώπους με θεσμικές και εκτελεστικές θέσεις. Μακάρι να υλοποιηθούν και να μην μείνουν πάλι στα λόγια.
H Σπάρτη χρειάζεται το μουσείο, το αρχαίο θέατρο, το θεματικό πάρκο, τον πεζόδρομο και ακόμα περισσότερα.
Από την πλευρά μου θα είμαι δίπλα σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία αν και λόγω της θέσης μου δεν νομίζω να ζητηθεί ούτε η αρωγή ούτε η γνώμη μου, αλλά έστω και ψυχικά θα είμαι εκεί στην οποία προσπάθεια γίνει ώστε η Σπάρτη να αγαπηθεί λίγο παραπάνω από τους τοπικούς άρχοντες και κατ επέκταση από όλο τον κόσμο προβάλλοντας, και δικαιωματικά διεκδικώντας, την θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο στερέωμα.


Κατράκης Χρήστος
Γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης Χρυσής Αυγής Σπάρτης