Αποδοτικές οι συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής.

ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 17/4/15 συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

1) Ενημέρωση για την επικείμενη έρευνα του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης στα πλαίσια της δημιουργίας τουριστικής ταυτότητας του Δήμου – Παρουσίαση ερωτηματολογίων.
2) Ενημέρωση για τη διοργάνωση Rally Sprint από τη Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης
(Μάιος 2015).
3) Ενημέρωση για την διοργάνωση της 75ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης από τον Ε.Ο.Σ Σπάρτης που θα πραγματοποιηθεί στον Πάρνωνα (Ιούλιος 2015).

Τα μέλη της επιτροπής και οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου, που ολοένα και πληθαίνουν, ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σπάρτη κ. Χρήστο Μητράκο για την επικείμενη έρευνα που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 20/4/15.

Η έρευνα
Η έρευνα αφορά την παραγωγή χρήσιμων δεδομένων που θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας του δήμου Σπάρτης (branding). Για το σχεδιασμό της έρευνας ελήφθησαν υπόψη σύγχρονες βιβλιογραφικές πηγές και υφιστάμενες τουριστικές πρακτικές ενώ ακολουθήθηκε σύγχρονη μεθοδολογική προσέγγιση βασισμένη σε δεδομένα ποιοτικής και ποσοτικής παραμετροποίησης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) δημότες, β) τουρίστες και γ) δυνητικοί επισκέπτες ενώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά). Ο φορέας υλοποίησης είναι ο δήμος Σπάρτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Τουρισμού δια του Προϊστάμενου κ. Χρήστου Μητράκου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αλεξάκος, η εκπόνηση της έρευνας η οποία αποφασίστηκε μετα από συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Βαλιώτη αποτελεί το πρώτο τακτικό βήμα που εστιάζεται στην παραγωγή άρτιας τουριστικής ταυτότητας με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και τη διαχρονικότητα.
Τα μέλη της επιτροπής (κα. Πολυζογοπούλου, Β. Σκρουμπέλος, Γ. Γιαξόγλου, Β. Γεωργιάδης, Δ. Θωμάς, Γ. Σταθάκος), εξέφρασαν χρήσιμες θέσεις και απόψεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν κωδικοποιημένα στην τελική μορφή των ερευνητικών εργαλείων.

Η εξωστρέφεια
Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση του Τουρισμού στον Δήμο Σπάρτης έχει μπει σε έναν δρόμο τακτικής, μεθόδου και στόχευσης. Είναι πολύ σημαντική η πρόθεση της Επιτροπής για τουριστική αξιοποίηση όλων των σημαντικών δρώμενων, εκδηλώσεων κλπ που θα λαμβάνουν χώρα στο δήμο Σπάρτης βάση συγκεκριμένης μεθοδολογικής προσέγγισης, με στόχο την προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών-τουριστών άρα και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι σημαντικές τοποθετήσεις του κ. Λάμπρου Λαμπρόπουλου, Πρόεδρου της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης και του κ. Βασίλη Γεωργιάδη, Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης.

Η Λέσχη Αυτοκινήτου στην Επιτροπή Τουρισμού
Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρόπουλος επαίνεσε την πρόθεση της Επιτροπής και προσέθεσε πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τέτοιες τακτικές στο δήμο Σπάρτης ενώ παρουσίασε αναλυτικά τη σημαντική εκδήλωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θα λάβει χώρα στις 23-24 Μαΐου 2015 στις Καρυές (Ράλι Σπριντ). Ένας πανελλήνιος αγώνας ράλι που εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και τη βράβευση του αείμνηστου Λάκωνα Άρη Σταθάκη, του γνωστού δημοσιογράφου και οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων Στρατισσίνο (Στρατή Χατζηπαναγιώτου) καθώς και του έτερου οδηγού αγωνιστικών Άρη Βωβού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετονομασίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής σε «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Άρη Σταθάκη.»

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης στην Επιτροπή Τουρισμού

Ως προς την 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση που θα διοργανώσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τα μοναδικά οφέλη της εκδήλωσης, τον αριθμό των δυνητικών επισκεπτών, την αποτελεσματική προβολή ενώ συζητήθηκαν και τρόποι κατάλληλης προώθησης.

Πακέτα, καλεντάρι και αξιολόγηση Τουρισμού
Με αφορμή τις δυο σημαντικές εκδηλώσεις, τέθηκε προς συζήτηση και προβληματισμό ένα σημαντικό ζήτημα που σχετιζόταν με το βαθμό συνεισφοράς των επαγγελματιών φιλοξενίας, εστίασης και ψυχαγωγίας στις εκδηλώσεις / δρώμενα τουριστικού ενδιαφέροντος και κυρίως το ενδεχόμενο προσφορών, ευέλικτων πακέτων διαμονής κλπ ως βασικά κίνητρα για ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της περαιτέρω διαμονής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον υπό δημιουργία κατάλογο των εκδηλώσεων/δράσεων ανά τουριστική ενότητα - ιστορική περίοδο αναφοράς - χρονική περίοδο - δημοτική ενότητα -φορέα υλοποίησης – προϋπολογισμό - κατάλληλη τουριστική αξιοποίηση κλπ προκειμένου να υπάρχει άμεσος έλεγχος, καλύτερος συντονισμός, αποτελεσματικότερη διαχείριση και άρτιος προγραμματισμός.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στο γεγονός της ειδικότερης αξιολόγησης των εκδηλώσεων/δρώμενων σε σχέση με την λαμβανόμενη επιχορήγησή τους και τα τουριστικά οφέλη που αποφέρουν στο δήμο. Για παράδειγμα δεν είναι αποδοτική η επιχορήγηση μιας εκδήλωσης με το ποσό των 2.000 ευρώ χωρίς τουριστική προέκταση όταν την ίδια στιγμή μια εκδήλωση που φέρνει 1000 επισκέπτες - άρα και τουριστική οφέλη - επιχορηγείται με 500 ευρώ.

Αποφασισμένος ο Βαλιώτης
Είναι γεγονός πως στον τομέα του τουρισμού μέχρι σήμερα είχαν γίνει από μηδενικά έως ελάχιστα πράγματα. Ακόμα και οι φερόμενοι ως προβληματιζόμενοι για την τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούσαν να συμβάλουν στην συγκρότηση συγκεκριμένης πρότασης. Κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς αλλά υπάρχει αισιοδοξία και πρόγραμμα. Σε αντίθεση με αυτούς που εδώ και χρόνια δεν αφήνουν τίποτα να αναδειχθεί δια της οπισθοδρομικής και αυτοκαταστροφικής τακτικής και λογικής τους, ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης και ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Αλεξάκος φαίνονται αποφασισμένοι να πράξουν το αυτονόητο: να αξιοποιήσουν τουριστικά ένα όνομα παγκοσμίου εμβέλειας προς όφελος των πολιτών της Σπάρτης προσδίδοντάς και αναδεικνύοντας την κατάλληλη τουριστική ταυτότητα.

Στη συνεδρίαση έδωσε το παρόν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ, κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος.

Η δήλωση Αλεξάκου
Με τη λήξη της συνεδρίασης σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Αλεξάκο να μιλήσει για το στρατηγικό πλάνο Τουρισμού η απάντηση ήταν, και πάλι, λακωνική: «Τώρα μελετάμε, σχεδιάζουμε και δρομολογούμε. Θα «μιλήσουν» τα έργα, τα αποτελέσματα και οι αριθμοί… Ότι δεν έγινε δεκαετίες το επιχειρούμε σε 200 ημέρες! Ο ρόλος των ΜΜΕ στον Τουρισμό δεν άνοιξε ακόμα και δεν θα αυτός που μέχρι σήμερα ξέραμε…»