ΜΑΝΗ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση ευρείας κλίμακας της Π.Υ. Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής «ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΔΑΣΟΣ 2015» η οποία διεξήχθη στα πλαίσια της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2015 και βάση των σχετικών διαταγών και εγκυκλίων, που αφορούν στην διαρκή εκπαίδευση. Η άσκηση προέβλεπε επέμβαση για κατάσβεση πυρκαγιάς στο δασικό σύμπλεγμα Βασιλακίου με την συμμετοχή τεσσάρων πυροσβεστικών οχημάτων της Υπηρεσίας, τριών πυροσβεστικών οχημάτων του Εθελοντικού Σταθμού του Δήμου Ευρώτα και Ενός Πυροσβεστικού οχήματος από την Π.Υ. Σπάρτης.

Το Σενάριο της Άσκησης
Στις 24 Απριλίου 2015 και περί ώρας 12:00 το κέντρο επιχειρήσεων της Υπηρεσίας λαμβάνει τηλεφωνική κλήση για πυρκαγιά στο δασικό σύμπλεγμα Βασιλακίου.

Άνεμος 6 μποφόρ Β, ΒΑ
Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε εναέρια μέσα
Βαθμός επικινδυνότητας για την εξέλιξη πυρκαγιάς 3
Θερμοκρασία 34 βαθμού Κελσίου
Σχετική Υγρασία 40%

ΦΑΣΗ Ι
Αμέσως σημάνει συναγερμός και δύο οχήματα από την Υπηρεσία Γυθείου ξεκινούν με κατεύθυνση προς το σημείο. Ταυτόχρονα ο τηλεφωνητής διασταυρώνει την πληροφορία και ενώ διαπιστώνει ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη κινητοποιεί το κέντρο για τις παρακάτω ενέργειες.
α) ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας ο οποίος διατάσει Γενική Επιφυλακή
β) Κινητοποιεί την Εθ Π.Σ. Ευρώτα προκειμένου να μεταβεί το πρώτο όχημα στην πυρκαγιά και ακολούθως να κληθούν εθελοντές προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα σε προσωπικό για ενίσχυση.
γ) ενημερώνει το Π.Ε.ΚΕ. Τρίπολης και ζητά ενίσχυση ενός οχήματος 5000 lit.
δ) κινητοποιεί με εντολή του Διοικητή ένα επιπλέων όχημα 5000 lit από την Υπηρεσία ως ενίσχυση.

Φτάνοντας στον τόπο του συμβάντος ο επικεφαλής της πυρκαγιάς τοποθετεί τα δύο οχήματα της Υπηρεσίας και το ένα όχημα από τον Εθ.Π.Σ. του δήμου Ευρώτα αναπτύσσονται δύο εγκαταστάσεις και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του νότιου μετώπου της πυρκαγιάς.
Ο Διοικητής της Υπηρεσίας ενημερώνει το Σ.Ο.Π.Π. και συγκαλείται έκτακτο Συντονιστικό Όργανο στο σημείο παρατήρησης της πυρκαγιάς όπου υπάρχει οπτική επαφή με την καιόμενη έκταση.

ΦΑΣΗ ΙΙ
Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την κατάσβεση και εδώ έχουν φτάσει ενισχύσεις από την Υπηρεσία μας και την Π.Υ. Σπάρτης, με νέες εγκαταστάσεις κατάσβεσης ΝΑ της πυρκαγιάς, η κατάσταση της πυρκαγιάς παραμένει ανεξέλεγκτη.

ΦΑΣΗ ΙΙΙ
Καταφθάνουν στην πυρκαγιά ένα όχημα 500 lit από τον Εθ.Π.Σ. και ένα όχημα μεταφοράς πεζοπόρου τμήματος καθώς και φορητής αντλίας και άλλων υλικών. Ο Επικεφαλής τοποθετεί το όχημα στο βόριο τμήμα ώστε να εξασφαλίσει την πυρκαγιά στην περιοχή της έναρξης και να υποστηρίξει το πεζοπόρο τμήμα με παροχή νερού.
Τοποθετείται η φορητή αντλία πλησίον της δεξαμενής νερού και συνδέει μια μόνιμη εγκατάσταση νερού το όχημα που υποστηρίζει το πεζοπόρο τμήμα.
ΝΑ της Πυρκαγιάς τα οχήματα έχουν ανακόψει την εξέλιξη της Πυρκαγιάς και τα πληρώματα αρχίζουν τις διαδικασίες πλήρους κατάσβεσης μεταξύ καμένου και άκαυτου.

ΦΑΣΗ ΙV
Μετά την διάνοιξη ζώνη προσέγγισης στην νότια πλευρά του μετώπου τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Ο τομεάρχης του ΝΑ τμήματος παίρνει εντολή από τον επικεφαλής της πυρκαγιάς και παραδίδει τα πληρώματα στο τομεάρχη του Νοτίου τμήματος, ενώ αρχίσει να ενεργεί ανακριτικό έργο.

Οι τομεάρχες αναφέρουν την πλήρη κατάσβεση των ενεργών εστιών και ο Επικεφαλής αποδεσμεύει το όχημα ενίσχυσης από την γειτνιάζουσα Υπηρεσία.

Η άσκηση ολοκληρώνεται με την λήξη της επαγρύπνησης των πυροσβεστικών δυνάμεων αφού έχει τελεστεί πλήρης κατάσβεση και την συγκέντρωση όλων των εγκαταστάσεων, υλικών και μέσων από τον τόπο του συμβάντος.

Επικεφαλής Άσκησης Πυρκαγιάς: Ανθυποπυραγός Γεωργιάκος Ευγένιος

Παρατηρητές: Δ/της Π.Υ. Σπάρτης Πύραρχος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Δ/της Π.Υ. Γυθείου Πυραγός Γραφάκος Κωνσταντίνος
Υποδ/της Π.Υ. Γυθείου Πυραγός Γεωργάκης Ευάγγελος