Γράφει ο Νίκος Μπακής*

Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ από ένα φιλικό μου ζευγάρι, τον Κωνσταντίνο και Αθανασία Αράπογλου, στο σπίτι τους στο χωριό Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου στον νομό Καβάλας. Επί 15 μέρες περιπλανιόμουν στα δάση, έγινα ένα με τη φύση και μυήθηκα στα μυστικά του Μαγικού Παγγαίου. Η επίσκεψή μου δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά είχε και χαρακτήρα πολιτισμικής αναζήτησης.

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σπάρτης, πήρα λοιπόν την τολμηρή απόφαση να ζητήσω να γίνει αδελφοποίηση μεταξύ των δύο ιστορικών δήμων Σπάρτης και Παγγαίου. Με αφορμή ενός παλιού κοινού γνώριμου, ο οποίος εδώ και αιώνες τώρα ενώνει με ιστορικούς δεσμούς τις δυο περιοχές, δηλαδή την Σπάρτη και τη Νέα Πέραμο (αρχαία Οισύμη) του δήμου Παγγαίου. Αυτός ο κοινός γνώριμος δεν είναι άλλος από τον Σπαρτιάτη στρατηγό, τον δικό μας Βρασίδα.

Την ιδέα μου συμμερίστηκε και ο Μάκης Ζουμπλιός. Όλα συνέβησαν ξαφνικά πέρυσι κατά τη διάρκεια του ΣΠΑΡΤΑ ΔΡΑΜΑ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ένα δρομικό προσκύνημα προς τιμήν των δασοκομάντος που έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994. Αφού ολοκληρώσαμε μετά από ένα μήνα, εγώ και ο συνοδοιπόρος μου Γιώργος Βασίλαρος, μια απίστευτη πορεία απόστασης 900 χλμ. με τα πόδια από την Σπάρτη έως τη Δράμα, μέσα από τα ελληνικά βουνά, καταλήξαμε στη Νέα Πέραμο για λίγη ξεκούραση.

Εκεί συνάντησα τον καλό μου φίλο, τον Μάκη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου, ο οποίος προσφέρθηκε να μας εξυπηρετήσει και να μας ξεναγήσει στα μέρη του, τα οποία μέχρι τότε δεν τα γνώριζα. Τότε άρχισε η μνήμη και η κρίση μου να δέχεται καταιγισμό πληροφοριών, οι οποίες με είχαν συγκλόνισαν πραγματικά.

Την πρώτη «κεραμίδα» την έφαγα όταν μας πήγε για μπάνιο στην παραλία του Βρασίδα (!). Στην συνέχεια μας ξενάγησε στο κάστρο του Βρασίδα (!!). Από εκεί ψηλά στο κάστρο της Ανακτορούπολης, ρώτησα πως λέγεται ο πανέμορφος κόλπος της Νέας Περάμου και μου απάντησε ακρωτήριο του Βρασίδα (!!!). Την άλλη μέρα παρακολουθήσαμε προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδος της πόλης, του Βρασίδα Νέας Περάμου (!!!!).

Έκπληκτος τον ρωτάω: «Εσείς εδώ τι σχέση έχετε με τον στρατηγό Βρασίδα;» και αμέσως λύνει την απορία μου: «Ο Βρασίδας λατρεύεται στη περιοχή μας ως εθνικός ήρωας και οικιστής, διότι εδώ πολέμησε εναντίων των Αθηναίων, σκοτώθηκε στην πόλη μας και ετάφη σε «πολυάνδριο» με τιμές βασιλέα, σε μια αρχαία πόλη που λεγόταν Αμφίπολη, μερικά χιλιόμετρα μακριά από εδώ». Ξαφνικά η Αμφίπολη από την αφάνεια βρέθηκε σήμερα να είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, λόγω του περίφημου τύμβου του Καστά [Λέτε να έχει σχέση με τον Βρασίδα; Ο χρόνος θα δείξει].

Οι πρώτες επαφές έγιναν με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου, όπου αποδέχτηκαν το αίτημά μου με μεγάλο ενθουσιασμό. Μετά τη συνάντηση το τοπικό συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 08/04/2015 συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Περάμου. Ανάμεσα στα θέματα συνεδρίασης ήταν και η πρόταση που έφερε ο κ. Νίκος Μπακής (εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης) και αφορούσε την Αδελφοποίηση του Δήμου Παγγαίου με τον Δήμο Σπάρτης. Η Αδελφοποίηση στηρίζεται κυρίως στο στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα, ο οποίος έδρασε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή της Ν. Περάμου.

Ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο Ν. Περάμου δέχθηκε την πρόταση του κ. Νίκου Μπακή. Μαζί με το ομόφωνο ψήφισμα το τοπικό συμβούλιο πρότεινε εφόσον επέλθει η αδελφοποίηση και μια σειρά ενεργειών όπως ονοματοδοσίες οδών της Ν. Περάμου με τις ονομασίες [Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα και Σπάρτης], όπως επίσης και την δημιουργία μνημείου – ανδριάντα του Στρατηγού Βρασίδα στην ίδια περιοχή.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και φυλλάδια προς τον Δήμαρχο Σπάρτης, ενώ το τοπικό συμβούλιο βράβευσε τον Νίκο Μπακή για την μέχρι τώρα προσπάθεια αδελφοποίησης, αλλά και για την προβολή της ιστορίας της περιοχής μας.

Μέλη τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου:

Γεράσιμος (Μάκης) Ζουμπλιός (Πρόεδρος)

Δημήτρης Ρουμελιώτης (Μέλος)

Γιώργος Τσίγκας (Μέλος)

Παναγιώτης Τσίγκας (Μέλος)

Διαμαντής Αντωνόπουλος (Μέλος)»

Στη συνέχεια επισκέφθηκα το γραφείο του δημάρχου Φίλιππο Αναστασιάδη στην Ελευθερούπολη, όπου είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Από την πλευρά μου προσέφερα στον δήμαρχο δώρο ένα αγαλματίδιο του βασιλιά Λεωνίδα και δώσαμε τα χέρια, με την υπόσχεση πως αυτό το μικρό αγαλματάκι θα γίνει κάποια στιγμή ο ανδριάντας του Βρασίδα, που θα δεσπόζει στη πλατεία της Νέας Περάμου.

Συναντήθηκα με την αντιδήμαρχο Αποστολία Δημητρακούδη, την πρόεδρο τουρισμού Ελένη Μπενή, την πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Υ.Π. Όλγα Αμπατζιά, καθώς επίσης με τοπικούς φορείς και προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών. Εκτός από θέματα για την τουριστική ανάπτυξη, συζητήθηκε και η προοπτική από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν και σε επίπεδο ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων. Καθώς οι πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Παγγαίου παράγουν καπνό, βαμβάκι, ντοματίνια, σόγια, ηλίανθο, καλαμπόκι, αλεύρι, ρεβίθια, σταφίδα κοκ.

Η πιο καθοριστική στιγμή ήταν όταν γνώρισα μια τεράστια μορφή της περιοχής, κορυφαίος ιστορικός ερευνητής στην Ελλάδα και με φιλοσπαρτιατικά αισθήματα, τον κ. Θεόδωρο Δημοσθένη Λυμπεράκη. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όρος Παγγαίο παγκοσμίως γνωστό μέσα από ντοκιμαντέρ, χάρη στις μοναδικές του βραχογραφίες.

Συγκινημένος από τις προσπάθειες που είχα καταβάλει για την αδελφοποίηση, μου εξομολογήθηκε: «διακαής πόθος μου ήταν να δω αυτούς τους ιστορικούς δήμους αδελφοποιημένους, γιατί η Σπάρτη είναι η μισή μας Ελληνική Ιστορία».

Ήταν μεγάλη μου τιμή που ο ίδιος ο ιστορικός πήρε την πρωτοβουλία να περιηγηθούμε στα άδυτα του Παγγαίου, καθώς το βουνό αυτό έχει χαρακτηριστεί από το Κ.Α.Σ. ως αρχαιολογικός χώρος. Μαζί και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αριστείδης Μεντίζης, επισκεφθήκαμε μέρη, που παραμένουν ακόμα άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως: οι βραχογραφίες, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, τα μεταλλεία του Μ. Αλεξάνδρου, κάστρα, τούρκικα χωριά, χαμάμ, τζαμιά κοκ.

Το Παλαιοχώρι (όπου ήμουν φιλοξενούμενος) σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ιστορικός Θουκυδίδης, συγγράφοντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Και τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το Παγγαίο μαζί με τον Ταΰγετο έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έκτος από τη ξυλεία που είναι ιδανική για την κατασκευή πλοίων, διαθέτουν τα πιο σπάνια ενδημικά φυτά στον πλανήτη.

*Μέλος «ΕΛΠΙΔΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», μέλος Δ.Σ. Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δήμου Σπάρτης

Φωτογραφίες: Νίκος Μπακής