ΣΠΑΡΤΗ. Την Δευτέρα 27.4 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Μεταξύ των θεμάτων επι μακρόν συζητήθηκε η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της Ελληνικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά των Δήμων (8.000.000€ από τον Δήμο Σπάρτης θα μεταφερθούν – κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσες ανάγκες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ Χρήστος Αλεξάκος συμφώνησε μεν με την έκδοση ψηφίσματος αλλά παρενέβη για να θέσει μια άλλη διάσταση του θέματος.
Στη δευτερολογία του ο Χ. Αλεξάκος, έθεσε στο σώμα ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που όπως είπε θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αιρετούς, ενώ κάλεσε το δήμαρχο κ. Βαλιώτη να το θέσει στην επερχόμενη συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική (7 Μαΐου 2015).

Ο κ Αλεξάκος είπε::
«Αγαπητοί συνάδελφοι, τα χρήματα των αποθεματικών θα μας τα πάρουν, είτε είμαστε συνεργάσιμοι είτε όχι, είτε είμαστε υπάκουοι είτε ανυπάκουοι. Θα μας τα πάρουν και θα τα δώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ξέρετε όμως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανήκει στην Ελλάδα, ότι δεν είναι Ελληνική; Ξέρετε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της είναι μια Πολυμετοχική Ιδιωτική Εταιρία και πως το ελληνικό κράτος απαγορεύεται να κατέχει πάνω από το 35% των μετοχών; Επιπλέον, η μετοχική της σύνθεση απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί και κανένας σήμερα δεν την γνωρίζει. Εξίσου σημαντικό είναι αυτό που αναφέρεται σε άλλο άρθρο του καταστατικού της, δηλαδή ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν δικαιούται να την ελέγξει. Άρα αγαπητοί συνάδελφοι, μια ιδιωτική εταιρία θα διαχειριστεί τα ταμιακά διαθέσιμα της χώρας; Πως σας φαίνεται αυτό; Προσωπικά εμένα με προβληματίζει πολύ».

Στη συνέχεια κάλεσε τον δήμαρχο να θέσει το παραπάνω ερώτημα ως προβληματισμό στην ΚΕΔΕ και αναρωτήθηκε γιατί δεν εξετάστηκε η δυνατότητα να δοθούν ή να μοιρασθούν τα χρήματα των αποθεματικών σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα, των οποίων τουλάχιστον οι μέτοχοι έχουν ονοματεπώνυμο…

Σημειώνεται πως στην πρωτολογία του ο κ. Αλεξάκος είπε πως τα τελευταία χρόνια, είτε με τις παρακρατήσεις, είτε με τη μείωση των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ αλλά και τώρα με την ωμή παρέμβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δήμων, άπασες οι κυβερνήσεις ασελγούν στο ταλαιπωρημένο σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συμβολή της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανατροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η παρέμβαση Αλεξάκου ήδη συζητείται στους Αυτοδιοικητικούς κύκλους αφού είναι εύλογη η ανησυχία που δημιουργείται για την τύχη των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα ο κ Αλεξάκος κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αποστολάκο, να ενημερώσει το σώμα εάν ο δήμος Σπάρτης έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει τις δαπάνες του (λειτουργικές, προμηθευτές, μισθοδοσία κλπ) για διάστημα 15 ημερών, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.