ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τιμώντας τη Διεθνή Μέρα Οικογένειας (15 Μαΐου), παρουσιάζει σε μουσεία του δικτύου του πολυβραβευμένες παιδικές ταινίες που απευθύνονται σε οικογένειες με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Οι ταινίες θα προβληθούν στις 3, 10, 17 & 24 Μαΐου, πρωί Κυριακής (11:00) στα ακόλουθα μουσεία: Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η είσοδος για όλους θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Κυριακή 3 Μαΐου

Το αγόρι και ο κόσμος (του Αλέ Αμπρέου, κινούμενα σχέδια χωρίς διαλόγους, Βραζιλία, 2013, διάρκεια: 75’)

Μια αριστουργηματική ταινία κινούμενων σχεδίων που συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική και έχει σαρώσει τα βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού, που το σκάει από το σπίτι του στο χωριό και πηγαίνει στην πόλη για να βρει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία. Και τί δεν θα συναντήσει ο μικρός ήρωας, στο δρόμο του που σαν άλλος Οδυσσέας πλανιέται σε μια χώρα, που θα μπορούσε να ήταν στη Λατινική Αμερική, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Από τις γιορτές, τη χαρά και τη μουσική, μέχρι την βιομηχανική εργασία, την καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, τη ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και την πολιτική καταπίεση, τη δικτατορία και βέβαια την πείνα - οι εικόνες καμιά φορά είναι σπαρακτικές μέσα στην αμεσότητά τους.

Κυριακή 10 Μαΐου

Βάλο (του Κάγια Γιουρικάλα, υποτιτλισμένη στα ελληνικά, Φινλανδία, 2005, διάρκεια: 83’ )

Η πολυβραβευμένη αυτή ταινία αφηγείται μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με εκείνες του Καρόλου Ντίκενς, με τον Βάλο, τον ταλαντούχο 9χρονο γιο ενός καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος φέρνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που ζουν σε ένα μικρό χωριό. Η ταινία αναφέρεται στα θαρραλέα παιδιά, στη δύναμη της φιλίας και τη σημασία του να πιστεύει ο καθένας στον εαυτό του. Το σενάριο βασίζεται στα αυθεντικά ημερολόγια ενός παιδιού που γράφτηκαν πριν από 100 χρόνια.

Κυριακή 17 Μαΐου

Το τέρας του βάλτου (του Μάγκνους Κάρλσον, κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, Σουηδία, 2006, διάρκεια: 68’)

Μια πρωτότυπη, αστεία και γοητευτική περιπέτεια για μικρά παιδιά. Ένα φοβερό τέρας, που ζει στο βάλτο πίσω από το σπίτι του κυρίου Κροκόδειλου, τρομοκρατεί τον Ντέσμοντ και τους φίλους του. Η ζωή τους και η ζωή όλων των κατοίκων του δάσους γίνεται αφόρητη κάθε φορά που εμφανίζεται το τέρας. Ώσπου ο Ντέσμοντ και οι φίλοι του αποφασίζουν να αντιδράσουν… Η ταινία αποτελεί την πρώτη σουηδική stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων, την οποία ο σουηδικός Τύπος χαρακτήρισε εξαιρετικά καλοφτιαγμένη και ιδανική για όλη την οικογένεια.

Κυριακή 24 Μαΐου

Ο Ινδιάνος (της Ινέκε Χάουτμαν, υποτιτλισμένη στα ελληνικά, Ολλανδία, 2009, διάρκεια: 90΄)

Ένα οκτάχρονο αγόρι θέλει πολύ να μοιάσει στον εντυπωσιακό, τυπικό Ολλανδό πατέρα του, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, αφού τον υιοθέτησαν από το Περού και είναι μικρόσωμος με σκούρο δέρμα. Μια μέρα βλέπει ένα παιδί από το Περού να παίζει μια παράξενη μουσική και ανακαλύπτει ότι κι εκείνος, όπως και το παιδί, έχει ινδιάνικη καταγωγή. Από τότε, παρά τους Ολλανδούς γονείς του, βάζει τα δυνατά του να γίνει αληθινός Ινδιάνος…

Πληροφορίες:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Τηλ.: 210 3256928

Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ

Μουσείο Μετάξης,

Ελευθερίου Βενιζέλου 73, 684 00 Σουφλί

Τηλ.: 25540 23700

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα

Τηλ.: 27950 31630

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος - Αμαλίας 129, 231 00 Σπάρτη

Τηλ.: 27310 89325

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα

Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος

Τηλ.: 24210 29844

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή 811 02, Λέσβος

Τηλ.: 22530 32300

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

200 16, Στυμφαλία Κορινθίας

Τηλ.: 24470 22296