ΣΠΑΡΤΗ. Με τον συμπερασματικό και συνάμα απογοητευμένο τίλτο: «ΣΠΑΡΤΗ. ΑΡΧΑΙΟ ΙΕΡΟ ΟΡΘΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ . ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ !!!» ο συμπολίτης Βαγγέλης Μητράκος εντοπίζει έναν σημαδιακό τόπο. Το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Πρόκειται για το μνημείο που, επι σειρά δεκαετιών, ποτέ δεν έτυχε της προσοχής και της ανάδειξης που του άρμοζε.

Γράφει: «Αυτό είναι το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Εδώ γίνονταν οι αγώνες μαστιγώσεως των Σπαρτιατόπουλων, κατά τους οποίους νικητής αναδεικνυόταν όποιος άντεχε μέχρι τέλους το αιματηρό μαρτύριο πάνω στο βωμό της θεάς.

Ο χώρος έχει αναδειχθεί από την Εφορεία αρχαιοτήτων, έχει περιφραχθεί , έχουν τοποθετηθεί κιόσκια και ενημερωτικές πινακίδες, αλλά (αλλοίμονο) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επισκέψιμος και μένει κλειδωμένος, γιατί δεν υπάρχει φύλακας!!!.

Συν τοις άλλοις, ο δρόμος που οδηγεί στο Ιερό είναι πνιγμένος στα σκουπίδια (!!!) και στην «τροπική» (!!!) βλάστηση, ενώ στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επανειλημμένες επιθέσεις αδέσποτων σκύλων και Ρομά (εκεί κοντά έχουν τα τσαντίρια τους !!!) εναντίον τουριστών που τόλμησαν (οι δυστυχείς) να προσεγγίσουν τον χώρο.

Κατά τ' άλλα ο Δήμος Σπάρτης προσπαθεί (;;;;) να κάνει τουριστική ανάπτυξη !!!»

Με τις αληθείς και πιστοποιημένες φωτογραφικά, επισημάνσεις του Β. Μητράκου, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αν και θέλει, δεν μπορεί να υπερβεί συνήθη, δηλαδή την στοιχειώδη αποψίλωση του χώρου και να «ανοίξει» το μνημείο στο κοινό.

Ο Δήμος Σπάρτης, άπρακτος, επι σειρά ετών, σε θέματα τουριστικής πολιτικής, είχε αφήσει το μνημείο εκτός ενδιαφέροντος. Τα συμβάντα που θίγει ο Β. Μητράκος, με τον ξυλοδαρμό τουριστών το 2013 και 2014 από Ρομά, στιγμάτισαν τον τόπο και επισκίασαν ακόμα και την πολιτισμική σημασία του.

Είναι προφανές ότι η τουριστική ανάπτυξη στη Σπάρτη χρειάζεται σχεδιασμό και στόχευση σε νέα βάση και με αδιασάλευτη την προσοχή σε όσα ορίζουν οι ειδικοί και οι υπεύθυνοι, που ήδη την επεξεργάζονται, ώστε να μην χαθεί χρόνος και κυρίως χρήμα.

Έως ότου ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί το νέο σχέδιο για την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, περιοχές και προορισμοί όπως το Ιερόν της Αρτέμιδος, οι Τάφοι της Πελλάνας, ο Τάφος του Βαφειού, το Ψηφιδωτό της Ευρώπης κ.α. θα αποτελούν, δυστυχώς, «εσωτερικές υποθέσεις» της Αρχαιολογίας και αντικείμενο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας που υποχρεούται, σε συνεργασία με τους Φορείς του Πολιτισμού του Δήμου να αναδείξουν τον Πολιτισμό που «κρύβει» η Σπάρτη έτσι ώστε να μετουσιωθεί σε ένα από τα πλεονεκτήματα που αξιοποιεί με τη σειρά της η συνολική τουριστική στρατηγική.