Ένα "λάθος" ήτανε και στην πρόσκληση για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της Μεταξίας Παπαποστόλου, που γίνηκε στην πόλη, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στην αίθουσα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και οργάνωσε η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, παρελήφθη ο τίτλος του.
Στη θέση του έμεινε μόνο: ¨Διδακτορική διατριβή¨.

Αλήθεια ήταν λάθος, ή έτσι το θέλησε η μοίρα ώστε ακόμα και το λάθος να βάλει τα πράγματα οριστικά στη σωστή τους θέση; Γιατί την 11η Μαΐου είχαμε μια πραγματική αποκάλυψη στην αίθουσα του Σαϊνοπουλείου.
Το βιβλίο της Μ. Παπαποστόλου: για την αγωγή της αρχαίας Σπάρτης ήταν αποκάλυψη! Από το διάλεγμα της πέτρας μέχρι να στηθεί άγαλμα στο βάθρο του, να γίνει δηλαδή βιβλίο, της Σπάρτης αγλάισμα και θαυμασμός, ίδια σημαία της σε έπαρση!

Όμως ας πιάσουμε τη σειρά αυτής της παρουσίασης. Στην αρχή ο συντονιστής Γιώργος Δημακόγιαννης, ταμίας της Ένωσης, ο εκδοτικός οίκος του οποίου ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ, προσέθεσε στη χορεία των εκλεκτών του έργων το εκλεκτότερο ίσως, καλωσόρισε το πολυπληθές υψηλού πνευματικού επιπέδου ακροατήριο απ’ όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Αφού παρουσίασε τη συγγραφέα ως τ ρ ο φ ο δ ρ ό τ ρ α κάθε πνευματικού στην πόλη και άνθρωπον που φλέγεται από θέρμη αγιάτρευτη γι’ αυτήν, έδωσε το λόγο στο φιλόλογο, καθηγητή και ποιητή Ιωάννην Κονδυλόπουλον του Γυμνασίου ¨Γιάννης Ρίτσος¨ της πόλης μας, ο οποίος με γλώσσα εύτροχη και υποδειγματική εις το διαλέγεσθαι, διαστέλλοντας μεταξύ ενός κόσμου θορύβων και απελπιστικής μετριότητας, όπως ο δικός μας, εστίασε στο παρουσιαζόμενο έργο, όπου η συγγραφέας του απέδειξε ότι ο πολίτης στην αρχαία Σπάρτη όφειλε να αριστεύει όχι για να ικανοποιήσει φιλοδοξίες προσωπικές ή να κερδίσει χρήματα, αλλά για να προσφέρει τα επιτεύγματά του στο κοινωνικό σύνολο.

Και η συγγραφέας αυτό κάνει. Επιστρέφει σήμερα με το βιβλίο της στην πόλη και την κοινωνία που την ανέθρεψε και τη γαλούχησε ό,τι της έδωσαν. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι Σπαρτιάτες. Επικεντρώνοντας δε στα ανεξάντλητα διδάγματα, που παίρνουμε μελετώντας το βιβλίο,, τα οποία και απαρίθμησε, τόνισε ιδιαίτερα τις αξίες και στάσεις ζωής που περιέχονται σ’ αυτό, βάλλονται όμως στην εποχή μας, καλώντας να επιστρέψουμε σ’ αυτές που τις θυσιάσαμε στ’ όνομα της παγκοσμιοποίησης και των παρωχημένων θεωριών.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στον Ταξίαρχο ε. α.-εκπ / κό Αθανάσιον Στρίκον, ο οποίος αφού έκανε λόγο για το φ α ι ν ό μ ε ν ο αρχαία Σπάρτη και όπως αυτή προβάλει μέσα απ’ το βιβλίο, τον δρόμο, την καινούρια ΜΕΘ-ΟΔΟΝ που ανοίγει έρευνά της η συγγραφέας, χαρακτηρίζοντάς την συνειδητή εργάτρια της επιστήμης, του πνεύματος και του λόγου, και το βιβλίο διδασκαλείο σωφροσύνης και πανόραμα αγωγής κατάλληλο για όσους ζητούν απ’ τη ζωή πληρότητα, είπε ότι η ΜΕΘ-ΟΔΟΣ που είναι γραμμένο, είναι ¨λυδία λίθος¨ και ¨μέλας ίασπις¨ για να εξακριβώνουμε κάθε φορά τη γνησιότητα ή τη νοθεία της Ιστορίας, αφού πλήθυναν τελευταία οι διαστρεβλωτές της.

Έτσι κατέληξε, η Παπαποστόλου με το βιβλίο της, τράβηξε το πανί και απεκάλυψε το θαύμα της αρχαίας Σπάρτης, που οφείλεται στην αγωγή!
Κι όσο το προσεγγίζεις, τόσο απομακρύνεται κι όσο απομακρύνεται τόσο μαγνητίζει!
Με την γραφίδα της δε, υδατογραφείται η εικόνα της Σπάρτης κι ο αναγνώστης ακούει να ψάλλεται όλο το πνευματικό της χρονικό!

Μετά τον θερμό χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Βασίλη Βλαχάκου, την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας, η οποία κατασυγκινημένη ευχαρίστησε τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Νότιγχαμ
της Αγγλίας, τους καθηγητές-μέλη της επταμελούς επιτροπής κρίσεως της Διδακτορικής Μελέτης, ιδιαιτέρως τους μαθητές της, λέγοντας ότι το άριστο σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα της αρχαίας Σπάρτης είναι ζητούμενο στις δικές μας κοινωνίες σήμερα.
Ευτυχείς όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση!
Ε.Π.Δ.Λ.