ΓΕΡΑΚΙ. Συγκέντρωση – συζήτηση οργανώνει το ΚΚΕ Λακωνίας την Κυριακή 24 Μαϊου ώρα 8 το βράδυ στη πλατεία Γερακίου. Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Γόντικας ο οποίος θα αναπτύξει τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συγκέντρωση γίνεται και με αφορμή την δημιουργία εργοστασίου βιομάζας 5MW που που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Γεράκι. στο Γεράκι

«Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας που προωθεί η ΕΕ, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ψήφισαν μια σειρά από νόμους και διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε οι διάφοροι καπιταλιστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ να κερδοσκοπούν εγγυημένα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος». Αυτό αναφέρεται στο δελτίο – πρόσκληση του ΚΚΕ που καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν για τα πράγματα.

«Το ρεύμα που παράγουν οι ιδιώτες διατίθεται κατά προτεραιότητα και σε τιμές πολύ μεγαλύτερες στη ΔΕΗ από όσο κοστίζει όταν το παράγει η ίδια, που στη συνέχεια μετακυλά το επιπλέον αυτό κόστος στους καταναλωτές.

Με μια σειρά προϋποθέσεις δημιουργούν τεράστια οικονομικά κίνητρα στους «επενδυτές»:
• Για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις οι ιδιώτες επιδοτούνται γενναία με πολλά εκατομμύρια ευρώ με χρήματα που πληρώνουν γι’ αυτό το σκοπό οι λαϊκοί καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος με τα δυσβάστακτα τέλη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Με επιδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
• Με δυνατότητα υπερκοστολόγησης.
• Με δάνεια με την εγγύηση του κράτους.
• Με υποχρεωτική εγγυημένη προαγορά όλης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι’ αυτό γέμισαν τις βουνοκορυφές της Πελοποννήσου με τεράστια αιολικά συγκροτήματα. Μόνο για την ανατολική Μάνη, μετά από πολλές αναβολές κι άλλες μεθοδεύσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Μάνης, έδωσαν έγκριση στην ΑΕΠΟ για την κατασκευή 253 τεράστιων ανεμογεννητριών ισχύος 3MW η κάθε μια.

Στη Λακωνία όπως και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ξεριζώνονται χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης με πορτοκαλιές, ελιές, κηπευτικά κι άλλες καλλιέργειες και φυτεύονται φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συγκροτήματα. Στην περιοχή της Σκάλας έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β συγκροτήματος στην Ελλάδα ισχύος 70MW.

Τώρα πάλι από τη Λακωνία ξεκινούν την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας, τα εργοστάσια αυτά μπορούν να καίνε από αγριαγκινάρες έως σκουπίδια. Ένα τέτοιο εργοστάσιο ισχύος 5 MW με δυο μονάδες των 2,5 MW θέλουν να εγκαταστήσουν στο Γεράκι.»


Το ΚΚΕ αναφέρει ότι το σχετικό θέμα αποσύρθηκε από την Ημερήσια Διάταξη του περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το θέμα ήταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 29-4-2015, όμως το απέσυραν και όπως γίνεται κάθε φορά η αναβολή χρησιμοποιείται για μεθοδεύσεις και μαγειρέματα όπως έγινε στη Μάνη κι αλλού.

Πρέπει να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό συμβούλιο, ενάντια σε αυτό το περιβαλλοντικό και όχι μόνο έγκλημα που ετοιμάζουν στην περιοχή».