ΣΠΑΡΤΗ. Μεγάλο θέμα ανέκυψε με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης. Η παράταξη Βαλιώτη έφερε προς ψήφιση τον ΟΕΥ αφού πρώτα διαβουλεύτηκε με τους εργαζόμενους χωρίς ωστόσο να λάβει απόλυτα υπόψη της τις εισηγήσεις τους.

Η παράταξη Αργειτάκου αντέδρασε στο επείγον και μάλλον αιφνιδιαστικό της εισαγωγής του θέματος προς ψήφιση και δήλωσε απούσα στη συζήτηση. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε έντονα ο Χ. Αλεξάκος που δήλωσε πως είναι απαράδεκτο ο τέως δήμαρχος με την ομάδα του να αποχωρεί από την αίθουσα και να αρνείται να συμβάλλει σε μια χρήσιμη διαδικασία.

Σημαντική παρέμβαση έγινε από πλευράς «ΕΛΠΙΔΑΣ» με τον Χρήστο Αλεξάκο να ιεραρχεί την «κατασκευή του ΟΕΥ» ως μείζον ζήτημα και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Δήλωσε στο σώμα πως η ευθύνη «κατασκευής» ενός ΟΕΥ βαραίνει κατά πρώτον τη συμπολίτευση και κατά δεύτερον την αντιπολίτευση. Τόνισε πως για την κατασκευή του, την αρχιτεκτονική του, υπάρχουν κανόνες μαθηματικοί, δομικοί, ανθρωποκεντρικοί, πολιτικοί, γεωγραφικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί κ.α και πως η σύνθεση αυτών των κανόνων απαιτεί γνώση και εξειδίκευση και όχι εμπειρία η οποία από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί. Μάλιστα ανέφερε σχετικές μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1985-2000 οι οποίες καταγράφουν τους παράγοντες της χαμηλής απόδοσης των δημοσίων οργανισμών.

Σημείωσε πως μερικοί παράγοντες επιτυχίας ενός ΟΕΥ είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός, η ρεαλιστικότητά του, οι μηχανισμοί συντονισμού που τον συγκρατούν, η αξιοποίηση των δυνατών σημείων, η συμβατότητά του με το επιχειρησιακό πρόγραμμα και η δυνατότητα αξιοποίησης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Ένταση υπήρξε μεταξύ του Χ. Αλεξάκου και του Σ. Αργειτάκου όταν ο δεύτερος, πριν δηλώσει απών από τη συζήτηση και αποχωρήσει από την αίθουσα, ζήτησε να συμπεριληφθούν οι ειδικότητες των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας, στον ΟΕΥ. Ωστόσο όταν ο Χ. Αλεξάκος τον ρώτησε για ποιες ειδικότητες μιλάει, ο Σ. Αργειτάκος τον ειρωνεύτηκε λέγοντάς του πως θα έπρεπε να τις γνωρίζει. Ο Χ. Αλεξάκος τον κάλεσε να είναι πιο κόσμιος και ήρεμος και να βοηθήσει στην συζήτηση με ουσία άνευ θεατρινισμών, ξαναρωτώντας τον κ. Αργειτάκο για ποιες ειδικότητες ακριβώς μιλάει και σε ποιες οργανικές μονάδες προτείνει να τοποθετηθούν. Ήταν το σημείο που ο κ. Αργειτάκος έμεινε εμβρόντητος διότι προφανώς δεν ήξερε να απαντήσει.

Μετά από αυτό το γεγονός οι αιχμές Αλεξάκου για μικροπολιτικές πρακτικές από κάποιους ήταν σαφείς και έντονες, λέγοντας πως ένας ΟΕΥ δεν κατασκευάζεται για να «βολεύει» τους υπαλλήλους αλλά για να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα και την αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

Σε απάντησή του προς την πρόεδρο των εργαζομένων της τόνισε πως ο τρόπος σκέψης των υπηρεσιακών (δημοτικών υπαλλήλων) είναι εντελώς διαφορετικός με αυτόν των αιρετών και πως με βάση το σύστημα μας, οι αιρετοί χαράσσουν πολιτικές και οι υπηρεσιακοί παράγοντες τις εκτελούν, είτε αυτό μας αρέσει ή όχι.

Ο κ. Αλεξάκος ζήτησε την αναβολή του θέματος προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου και δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις του εφόσον ο κ. δήμαρχος το επιθυμεί.

Κλείνοντας στη δευτερολογία του και συνεπής στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΕΛΠΙΔΑΣ, τόνισε πως η Σπάρτη πρέπει να «φύγει μπροστά», να απογειωθεί και πως για να γίνει αυτό χρειάζεται να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα, με άρμα μας τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Αγροτική Ανάπτυξη, κάτι που δεν φαίνεται στο συγκεκριμένο ΟΕΥ.

Το θέμα πήρε αναβολή ύστερα από εισήγηση του κ. δημάρχου παρά τις ενστάσεις των δύο αντιδημάρχων Δ. Αποστολάκου και Π. Αργυρόπουλου που επέμεναν πως πρέπει να τεθεί προς ψήφιση. Σε δύο περίπου εβδομάδες θα γίνει σύσκεψη της Επιτροπής προπαρασκευής του ΟΕΥ, της αντιπροσωπείας των Υπαλλήλων του Δήμου και των επικεφαλής των Παρατάξεων.