Γράφει ο Ηλίας Μητσέας, υποστράτηγος ε.α. τέως δ/ντη της Α. Δ. Λακωνίας

Μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και τοποθέτησε ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη το κ. ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη, αυτός έσπευσε να προαναγγείλει την αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού, από τη φύλαξη επωνύμων προσώπων και τη τοποθέτησή του σε μάχιμες υπηρεσίες, προς ενίσχυση της αστυνόμευσης.
Η κατάσταση όμως σήμερα, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκε δηλαδή στο 4 τμήμα Προστασίας Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών της Κρατικής Ασφάλειας, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις, όμως αυξήθηκε το αστυνομικό προσωπικό, αφού γέμισε με αποσπασμένους από μάχιμες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με έρευνα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» , το συγκεκριμένο τμήμα, που υπηρετούν 25 Αξ/κοί, τους τελευταίους τέσσερις μήνες αύξησε τη δύναμή του κατά 300 άτομα.
Συγκεκριμένα, από 860 οι Αστυνομικοί, έγιναν 1.160,νούμερο που θεωρείται ρεκόρ.
Στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η προαναφερομένη εφημερίδα δείχνουν ότι η Αστυνομία φυλάει συνολικά 2.329 στόχους, αριθμός υπέρογκος για τα δεδομένα της χώρας μας.
Αυτό σημαίνει ότι εάν διατίθεται στο κάθε στόχο ένας Αστυνομικός επί 24ώρου βάσεως, αυτομάτως 10.000 Αστυνομικοί, από τους συνολικά 50.000 που έχει η ΕΛ.ΑΣ, απασχολούνται σε φυλάξεις επωνύμων.
Όλα αυτά συμβαίνουν, όταν υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα στη χώρα, που λειτουργούν με Διοικητές κατώτερους και άπειρους Αξιωματικούς, λιγοστό προσωπικό και με αδυναμία να διαθέσουν επανδρωμένο περιπολικό αυτ/το.
Επιπλέον, σ’ αυτά προστίθενται και το χαμηλό ηθικό του Αστυνομικού Προσωπικού, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει, δεν του χορηγούνται οι ημερήσιες αναπαύσεις που δικαιούται, εκτελεί υπηρεσία με απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πολλές φορές του δίδονται ασαφείς εντολές
Η αστυνόμευση λοιπόν, στη παρούσα φάση ευρίσκεται σε σοβαρή κρίση, όχι μόνο σε απομεμακρυσμένες περιοχές (που εκεί ουσιαστικά δεν υπάρχει),αλλα και σε μεγάλες πόλεις.

Για παράδειγμα η πόλη της Σπάρτης, εκτός από την ιστορία, τα αρχαία μνημεία που διαθέτει, έχει και φυσικό κάλος, γι’ αυτό και δέχεται πληθώρα επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες.
Ο επισκέπτης όμως, πέραν των άλλων, θα αντικρύσει και την όψη της πόλης δηλαδή ανήλικοι ρομά να επαιτούν σε καταστήματα εστίασης στη κεντρική πλατεία και πέριξ αυτής, πλανόδιους μικροπωλητές να πωλούν προϊόντα παρεμπορίου και εκκωφαντικούς θορύβους από δίκυκλες μοτοσ/τες και μοτ/τα.
Αυτά είναι αποτελέσματα της έλλειψης προσωπικού και κατάλληλου σχεδιασμού.
Ερωτάται λοιπόν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ Ιωάννης :

Α) Γιατί οι εξαγγελίες σας για την αποδέσμευση Αστυνομικού Προσωπικού, που ασχολείται με τη φύλαξη επωνύμων προσώπων, έμεινε μόνο στα λόγια;
Β) Γιατί δεν δίνεται εντολή για άμεση συνένωση αστυνομικών υπηρεσιών, προς εξοικονόμηση Αστυνομικού Προσωπικού;
Γ) Γιατί δεν ασκείται ουσιαστικά τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση σας;

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr