Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Όλο κι εντονότερα ακούγεται το τελευταίο διάστημα κριτική κατά των ΜΜΕ της Σπάρτης. Σκωπτικά και επικριτικά σχόλια εις βάρος των ΜΜΕ απο αρμόδιους και αναρμόδιους, ειδικούς και άσχετους. Τείνει να γίνει πλέον μόνιμη επωδός κάθε λόγου η επίκριση των ΜΜΕ.

Δεν αναφέρομαι στην κριτική που είναι απαραίτητη για την καλή διαμόρφωση και λειτουργία των ΜΜΕ. Αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει…

Αναφέρομαι στην επίκριση, δυσφήμιση και απαξίωση των ΜΜΕ. Το τραγικότερο είναι ότι προσάπτουν στους ανθρώπους των ΜΜΕ έμμεσο χρηματισμό, εκβιαστικές εργολαβίες και πληρωμένες προβολές.

Όσο αυτές οι απόψεις και γνώμες γεννιούνται και πεθαίνουν στους «αρρωστημένους» κύκλους και στις «αριστοκρατικές» κρυπτείες το κακό είναι ελάχιστο.

Όταν όμως χαρακτηρίζουν το ήθος και το ύφος αυτής καθ’ αυτής της σύγχρονης Απέλλας τότε υπάρχει θέμα και ζήτημα

Στο εξής κάθε πολίτης που θα καταφέρεται κατα των ΜΜΕ της Σπάρτης υπονοώντας ότι λειτουργούν, επιβιώνουν και αναπτύσσονται χάρη στον χρηματισμό, στην χρηματοδότηση τους απο φανερούς ή άδηλους πόρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς, θα πρέπει και να είναι σε θέση να κατονομάσει τον «ένοχο» και να το αποδείξει.

Η συμβολή των περισσότερων ΜΜΕ στην διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας και στην επούλωση πληγών που, το πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ανοίγει στα πλευρά της Σπάρτης είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι χρήσιμο να αναδειχθεί.

Φανταστείτε πως θα υποδεχόταν η κοινωνία μια ολική και απόλυτα διαδεδομένη άποψη ότι π.χ.:
Οι άνθρωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης είναι δημαγωγοί…
Οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης είναι φασίστες…
Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των επιστημών είναι ρατσιστές…

Δεν είναι παράδοξο; Τα χρόνια που τα μονοπώλεια και ο χρηματισμός ΜΜΕ ήταν "νόμος" και κοινό μυστικό δεν μιλούσε κανείς. Σήμερα που η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται κάποιοι δηλητηριάζουν την κοινωνία...