ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, η προγραμματισμένη ημερίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός» στην αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου του Διοικητηρίου με την συμμετοχή 200 και πλέον εκπαιδευτικών και γονέων.

Κοινή παραδοχή ήταν ότι όλοι οι εισηγητές ανέλυσαν το θέμα επιστημονικά και εμπεριστατωμένα, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ανθρωπολογική προσέγγιση του προσκεκλημένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Μάνου Σπυριδάκη, καθώς και της ψυχολόγου από το χαμόγελο του παιδιού, κ. Γιούλη Γαλάνη, η οποία απευθύνθηκε με αμεσότητα και στοχευμένες συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αξιόλογες ήταν επίσης και οι παρεμβατικές εφαρμογές πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού στη σχολική πράξη από τους εισηγητές εκπαιδευτικούς.

‘Εκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε αντιπροσωπεία μαθητών/τριών από το 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Νιάτων - Αγίου Δημητρίου, που μίλησαν για την εμπειρία τους αναφορικά με video που δημιούργησαν με τη βοήθεια του δασκάλου τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης, ο π. Παναγιώτης Λάτσης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, κ. Χρήστος Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. του Δήμου Σπάρτης, κ. Χρήστος Πλειώτας, ο Διευθυντής Π.Ε. Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτης Πολίτης, ο Διευθυντής Δ.Ε. Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Γιώργος Παπαδάκος, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 70ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Αθανασία Πλέτσα, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης, 2ης και 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, π. Παναγιώτης Κοντάκος, και κ. Ιωάννης Φουρίδης, αντίστοιχα, καθώς και πολλοί Διευθυντές και πολλές Διευθύντριες και Προϊστάμενοι Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας.

Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας στο You Tube, την οποία παρακολούθησαν 454 επισκέπτες. Τις επόμενες μέρες θα μεταδοθεί και από το Πελοποννησιακό κανάλι DrTV, ενώ στις 2 Ιουνίου 2015 θα υπάρξει αφιέρωμα στην εκπομπή «Όλα για τη μαμά», της λάκαινας Χρυσαυγής Ατσιδάκου, από τη Web TV του star channel.