ΣΠΑΡΤΗ. Βρίσκεται πλησίον της Ακρόπολης και στην είσοδο της πόλης.

Προορίζεται για να στεγάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Το κτίριο έχει συνολική έκταση 5.682 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων.

Από τις υπάρχουσες κατασκευές κατεδαφίστηκαν οι αποθήκες, οι οποίες δεν είχαν χαρακτηρισθεί διατηρητέες. Σύμφωνα με πληροφορίες στη θέση τους θα ανεγερθεί ένα νέο διώροφο κτίριο το οποίο θα πρέπει να ακολουθεί την αρχιτεκτονική των υπολοίπων… Η αρχιτεκτονική μορφή του κυρίως εργοστασίου, το οποίο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, παραπέμπει στο αντίστοιχο κτίριο του ΦΙΞ Αθηνών, γι' αυτό από κάποιους θεωρείται ότι μελετήθηκε από τον Τάκη Ζενέτο.

Η απόφαση της ίδρυσης νέου μουσείου για τη Σπάρτη είχε ήδη ληφθεί από το 1996 και σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε ειδικά για τη ΧΥΜΟΦΙΞ, περί τα 1.850 τ. μ. θα διατεθούν για την έκθεση των αρχαιοτήτων ενώ οι λοιποί χώροι θα φιλοξενήσουν αμφιθέατρο, εργαστήρια, αποθήκες, πωλητήριο κτλ. Επίσης κάτω από ένα ειδικό στέγαστρο 1.500 τ. μ. θα φιλοξενηθούν τα περίφημα ψηφιδωτά των ρωμαϊκών επαύλεων που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή.

Στην περίπτωση που το Μουσείο προχωρήσει και ολοκληρωθεί, επόμενος στόχος είναι η σύνδεσή του με την Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, η ανάπλαση του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου, η δημιουργία χώρων πάρκιν και η πρόσβαση προς τον ποταμό Ευρώτα τόσο βόρεια όσο και ανατολικά.

Σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος Σπάρτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στην ανάπλαση της εισόδου της πόλης, της γέφυρας του Ευρώτα και στην αναβάθμιση της περιοχής μιας και θα αποτελεί την κύρια πύλη.