Eθιμοτυπική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε η νέα ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) το διήμερο 20-21 Μαΐου 2015, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη και τα μέλη κ.κ. Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Μπούρα και Γεράσιμο Γιακουμάτο, βουλευτές της ΝΔ, καθώς και τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο Δρ. Κώστα Μυγδάλη.

Η αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων στις 21 Μαΐου, στην οποία χοροστάτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος.

Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ενημέρωσε για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, όπως τη συνάντηση της Δ.Σ.Ο. με την διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας και την θρησκευτική ανεκτικότητα καθώς και για την 22η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, από 25 έως 29 Ιουνίου, με θέμα: «Ιστορικές Κοινότητες Ορθοδόξων στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, ανέφερε πως προσεύχεται «για το καλό της Ελλάδας και την επιτυχία των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στη διεθνή δραστηριότητα που αναπτύσσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον θρησκευτικό, οικολογικό και κοινωνικό τομέα και πληροφόρησε την αντιπροσωπεία σχετικά με τη μέλλουσα Αγία και Μεγάλη Οικουμενική Σύνοδο, που πρόκειται να συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το 2016.