«Η πρόταση της Περιφέρειας υποχρεώνει τους πολίτες για χρόνια να «τροφοδοτούν» τον εργολάβο των σκουπιδιών!»

ΣΠΑΡΤΗ. Μεγάλες συσσωρευμένες ευθύνες αντιμετωπίζει η ελληνική διοίκηση και αυτοδιοίκηση σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η ώρα της κρίσης είναι η τελευταία ώρα μιας μακράς εποχής κατα την οποία εθνικοί και περιφερειακοί σχεδιασμοί άλλαζαν, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό αδιέξοδο πάνω στο οποίο εκβιάστηκαν λύσεις και παρατάθηκαν «αμαρτίες».

Αυτές τις ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης περιοδεύει στην Πελοποννήσο, στην Περιφέρεια, που σύμφωνα με δήλωσή του, είναι η χειρότερη σε σχέση με την πρόοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κομίζει την κυβερνητική γραμμή για ένα σχέδιο που θα μειώσει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων αφού θα στοχεύσει στην ανακύκλωση και αξιοποίησή τους στην πηγή.
Με πλοηγό τον υπουργό κ. Βούτση, ο υπουργός – αρωγός Τσιρώνης, διαμηνύει σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σε κάθε αυτοδιοικητικό σχήμα ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας, καθ΄ότι δεσμευτικός για τους πολίτες, δεν μπορεί να ισχύσει, εκτός και αν μειωθεί σημαντικά η ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων που υποχρεώνει Περιφέρεια, Δήμους, Πολίτες να παραδίδουν στον εργολάβο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη αντιτίθεται και αντεπιτίθεται προβάλλοντας την ολοκληρωμένη μελέτη για την διαχείριση των απορριμμάτων που ενώ βρίσκεται στο παρά πέντε, κατα τον Περιφερειάρχη υπονομεύεται απο την Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως, δαμόκλεια πρόστιμα, απειλούν τις κοινωνίες που «αφήνουν» ακόμα τα σκουπίδια τους σε Χώρους Ανεξέλεγκτους ή σε χωματερές απειλητικές.

Τα ερωτήματα αν και πολλά δεν φαίνεται να προϊδεάζουν για εφικτή λύση, ακόμα και αν απαντηθούν.
Κάθε πλευρά έχει την θεωρία της και το σχέδιό της.

Ανακύκλωση, μείωση των απορριμμάτων που είναι προϊόντα, έσοδα και μείωση εξόδων απο την διαχείριση είναι η λύση που προτείνει ο υπουργός Τσιρώνης.

Ολοκληρωμένη διαχείριση μέσω του Περιφερειακού σχεδίου με άμεση ενεργοποίηση σταθμών και ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για τον εργολάβο τους 150.000 τόνους τον χρόνο καταθέτει στο τραπέζι, ως λύση η Περιφέρεια.

Κατά τον υπουργό ο πολίτης θα ζημιωθεί οικονομικά απο την λύση Τατούλη.
Κατά τον Τατούλη η ανερμάτιστη πολιτική ιδεοληψία της Κυβέρνησης μπορεί και να στοιχίσει την κοινωνία την απώλεια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και την επιβολή προστίμων.

Στη Λακωνία, ο Δήμος Ευρώτα προηγείται και ψύχραιμα ετοιμάζεται για την διαχείριση των απορριμμάτων όχι μόνο των δημοτών του.

Ο Δήμος Σπάρτης καταφεύγει στον παράνομο ΧΑΔΑ, στο Αφισσού, αναμένοντας οποιαδήποτε λύση θα διασφαλίζει την νομιμότητα.
Οι ευθύνες των αιρετών είναι τεράστιες και ιδιαίτερα όσων ακολουθούν λύσεις και μεθόδους που εκτός απο καταδικασμένες περιβαλλοντικά είναι και κολάσιμες νομικά.
Οι Δήμαρχοι δεν έχουν δεσμευτεί να παραδίδουν τις ποσότητες εκείνες που ορίζει η σύμβαση Περιφέρειας – Εργολάβου αν και αιρετοί συνεργάτες του Π. Τατούλη θεωρούν ότι οι Δήμαρχοι δεσμεύονται με προηγούμενες αποφάσεις τους.

Η περιοδεία Τσιρώνη πρέπει να καταλήξει σε δια ταύτα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει υπόλειμμα…