ΣΚΑΛΑ. Σε πορεία υλοποίησης πλήρους υποδομής επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται ο Δήμος Ευρώτα. Πληροφορίες καλές έφεραν τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, στη Σκάλα απ’ όπου, μετά την ξενάγηση και συζήτηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Γρυπιώτη και τους συνεργάτες του, ο υπουργός αποχώρησε ικανοποιημένος και πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθε.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, που έχει σχεδιάσει προ πολλού την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα σε αυτοδιοίκηση και υπουργείο τόνισε τα εξής:

«Θεωρώ ότι το θέμα της χωροθέτησης είναι το 80% της λύσης στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο Δήμος Ευρώτα μέσα στο μήνα υποβάλει σχετική μελέτη κι έτσι προχωρά σε λύση διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο τα μηδενικά απόβλητα.

Δυστυχώς στην Πελοπόννησο ποτέ δεν υπήρξε διαβούλευση για τη χωροθέτηση. Ακόμα και οι Δήμαρχοι, οι Δήμοι, την κρίσιμη ώρα σιώπησαν γιατί τότε αυτό θεωρούσαν ότι τους βόλευε…

Είναι γνωστό ότι κανείς δεν θέλει στον Δήμο του τα τρία «βάρη» όπως έχουν χαρακτηριστεί: Τους Ρομά, τους μετανάστες και τα απορρίμματα… Εμείς στον Δήμο Ευρώτα προετοιμαζόμαστε για όλα, αντέχουμε και στα τρία…»

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr ο Δήμαρχης Γρυπιώτης ενημέρωσε τον υπουργό Τσιρώνη για όλη την προετοιμασία που αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο και του υπενθύμισε και αυτό που τόνισε χαρακτηριστικά και στη σύσκεψη των Δημάρχων: «Ο Δήμος Ευρώτα θα είναι έτοιμος να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφαλούς διαβίωσης των πολιτών της Λακωνίας που ενδεχομένως τα προκαλέσουν τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων» και στη λειτουργία των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός στην δημόσια τοποθέτησή του στη Σπάρτη, τόνισε ότι θα υπάρξει Εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά ένας Δήμος που μπορεί να προχωρήσει μπορεί να το κάνει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να συμπράξει.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Σπάρτης, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της Περιφέρειας, κινείται σε τεντωμένο σχοινί αφού από σήμερα, 1.6.2015, ελέγχεται ασφυκτικά η λειτουργία των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ.

Οι Δήμαρχοι στον πρόσφατο παρελθόν έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούν να τους καταλογισθεί πρόστιμο για λειτουργία ΧΑΔΑ από την στιγμή που δεν είχαν την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών, στο Πρωτοδικείο Σπάρτης κρίθηκε αθώος ο τέως αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Στράτης Βέργαδος κατηγορούμενος για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ Σπάρτης.