ΣΠΑΡΤΗ. «Ο ΧΑΔΑ στο Αφισού σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο δεν θα σταματήσει να δίνει, προσωρινά, τη λύση στην εναπόθεση των αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης». Αυτό ήταν το δια ταύτα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Τετάρτη το βράδυ με πρόταση του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκου.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης πήρε σαφή θέση μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος δύο οδηγών και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Ρήγα.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία και δικάζονται οι 3 συμπολίτες επειδή την Τρίτη εισήλθαν στον ΧΑΔΑ Αφισού και με άδεια κι εντολή του Αντιδημάρχου και έριξαν μπάζα και απόβλητα.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης σήμερα θα επιδιώξει να ενημερώσει τον Εισαγγελέα για το θέμα της Διαχείρισης των Αποβλήτων έτσι όπως αυτό εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες. Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο κ Βαλιώτης θα εξηγήσει ότι ο Δήμος έχει ο ήδη δρομολογήσει λύση στην διαχείριση των Αποβλήτων που μάλιστα υποδεικνύεται από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ως λύση πιλότος για την Ελλάδα. Διαλογή στην πηγή σε 6 ρεύματα και δρσστική μείωση των αποβλήτων. Παράλληλα αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών προς όφελος του δημότη που τα παράγει.

Ο κ. Βαλιώτης τόνισε ότι ο Δήμος δεν θα δεχθεί ούτε το κλείσιμο του ΧΑΔΑ, ούτε πρόστιμα από την Ε.Ε. για την παράνομη λειτουργία του από την στιγμή που ποτέ δεν είχε την αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια που έχει την αρμοδιότητα ας μας υποδείξει τον χώρο κι εμείς θα πάμε τα απόβλητα… Μέχρι να γίνει αυτό ο Δήμος θα αξιοποιεί τον ΧΑΔΑ στο Αφισού με την ανοχή και την γενναία υπομονή των κατοίκων της περιοχής…» η οποίοι φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν ενεργοποιούν σχετικές δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δήμου.

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος έως 31.12.15 θα έχει λύσει οριστικά το πρόβλημα και δεν θα υπάρχει ανάγκη χρήσης του ΧΑΔΑ, αντιθέτως θα απαιτηθεί η πλήρης αποκατάστασή του και η απόδοσή του στην κοινωνία.

Ο προκαλέσας το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο κ Αργειτάκος τόνισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, ζήτησε άμεσες ενέργειες και προσεκτικές κινήσεις και θύμισε ότι στο παρελθόν κάποιοι «έπαιξαν» με το θέμα των σκουπιδιών.

Ο κ. Αλεξάκος επεσήμανε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει λύσεις σε κάθε πιθανό σενάριο, ακόμα και σε αυτό της καταδίκης του στο σημερινό δικαστήριο και ζήτησε άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου μετα το δικαστήριο.

Ο κ. Κουμουνδούρος εκτίμησε ότι την ώρα που δρομολογούνται οι λύσεις και σε εθνικό επίπεδο, στο πρόβλημα των αποβλήτων κάποιοι υποκινούν και υπονομεύουν.

Ο κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι ο υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η διαφαινόμενη λύση στη διαχείριση θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ή αν θα εμπλακούν και ιδιώτες.

Γενική ήταν η αντίληψη ότι η δημόσια υγεία, σήμερα, προέχει της παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ στο Αφισού και σε αυτό βοήθησε και η θέση του εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας κ. Μαλικώτση που είπε πως υπάρχει ανοχή για λίγο ακόμα.
Αναδείχθηκε επίσης από τον κ Αργειτάκο ότι η Δικαιοσύνη, διαχρονικά, λειτούργησε με ευρύτητα και κοινωνική ευαισθησία σε θέματα όπως η Διαχείριση των Αποβλήτων και η επαπειλούμενη Δημόσια Υγεία από τυχούσες εμπλοκές.