Γράφει ο Νίκος Μπακής *

ΣΠΑΡΤΗ. Δριμύ κατηγορώ κατά του Υπουργείου Πολιτισμού, εξαπέλυσε ο αρχαιολόγος ανασκαφέας δρ. Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα μέσω του διαδικτύου από την εκπομπή ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ.

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ δύο Ομηρικών πόλεων, της Λακεδαίμονος και της Φάριδος (ή κατά την σύγχρονη τους εκδοχή Πελλάνας και Ξηροκαμπίου), έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους αρχαιολόγους, σχετικά με την ακριβή τοποθέτηση του ανακτόρου του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.

Κατά την διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής εκπομπής, ο γνωστός στους Λάκωνες, αρχαιολόγος δεν δίστασε ακόμα και να καταγγείλει ορισμένους «συναδέλφους» του, για ενέργειες με τις οποίες παραβιάζουν και καταπατούν την επιστημονική δεοντολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Αρχαιολόγος αποτέλεσε η πρωτοφανής και παράνομη μεταφορά τριών θραυσμάτων πινακίδων γραμμικής γραφής Β΄, από τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, προς τον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου, καθώς επίσης και «σωρεία άλλων ανοσιουργημάτων και σκευωριών».

Το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη, ΜΙΝΥΕΣ – ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ: ΜΕΡΟΣ Α΄ και ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ: ΜΕΡΟΣ Β΄.

Δείτε το επίμαχο σημείο της καταγγελίας του Σπυρόπουλου στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί (1 : 24 : 00).


* Μέλος «ΕΛΠΙΔΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», μέλος Δ.Σ. Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δήμου Σπάρτης