Η Καντίνα Κουζίνα ήρθε στην Αθήνα από την μακρινή Σπάρτη ειδικά για το Plissken Festival 2015 για να προσφέρει στους πεινασμένους επισκέπτες του φεστιβάλ hot dog και burger με μανιτάρια πορτομπέλο – το πιο δημοφιλές «πιάτο» της καντίνας. Η ιδιοκτήτρια της Καντίνα Κουζίνα, Κωνσταντίνα πέρασε δύσκολες στιγμές μέχρι να καταφέρει να φέρει το φορτηγό της με ασφάλεια στον Ταύρο γιατί στον δρόμο χάλασε. Την συναντήσαμε λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ να τρέχει για να προλάβει για να τα έχει όλα στην εντέλεια. «Δεν ήξερα καν αν θα καταφέρω να φέρω την καντίνα στην Αθήνα», λέει και χαμογελάει αγχωμένη αλλά ανακουφισμένη με το χαρακτηριστικό λουλούδι στα μαλλιά της.

Η μαγειρική για την Κωνσταντίνα ήταν πάντα το χόμπι της. Αποφάσισε να τελειώσει μια σχολή ζαχαροπλαστικής και ταυτόχρονα έκανε πολλά έκανε σεμινάρια μαγειρικής χωρίς ποτέ να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το φαγητό. Εκείνη την εποχή δούλευε σε λογιστήριο και ζούσε στην Αθήνα με τα δύο της παιδιά. «Ήρθε και η κρίση και τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Η καταγωγή μου είναι από την Σπάρτη και αποφασίσαμε να μετακομίσουμε εκεί. Όταν τα παιδια ξεπετάχτηκαν λίγο άρχισα να σκέφτομαι την ιδέα του food truck. Μέχρι πρότινος βεβαία καντίνα σήμαινε αποκλειστικά «βρώμικο» οπότε στην επαρχία ειδικά ο κόσμος στην αρχή ήταν επιφυλακτικός αλλά τελικά μας αγκάλιασε», λέει και μας ετοιμάζει τα δημοφιλή της burger που είναι και υγιεινά.

Η Κωνσταντίνα χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά, καλής ποιότητας και τολμάει τους συνδυασμούς. Αυτό είναι μάλλον και το μυστικό της. «Το πόσο υγιεινό μπορεί να είναι το φαγητό μιας καντίνας εξαρτάται από το τι θεωρεί ο καθένας υγιεινό. Το πιο δημοφιλές μας πιάτο είναι το mushroom burger, με μανιτάρι πορτομπέλο, mozzarela , iceberg και πέστο βασιλικού. Το λατρεύεις είσαι δεν είσαι vegeterian.

Κάνουμε βέβαια και hot dog που είναι το αγαπημένο μου, με καραμελωμένο κρεμμύδι και special bbq sauce. Και τα δύο θα τα βρείτε στο plissken με 4 και 3 ευρώ αντίστοιχα».

Την ρωτάω πόσο δύσκολο είναι να διατηρεί μία καντίνα. «Πολύς κόσμος που είδε την ταινία «chef» πίστεψε ότι είναι ένα ονειρεμένο επάγγελμα. Αλλά καμία σχέση. Εμείς είχαμε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες με την καντίνα όταν παίχτηκε και γελάγαμε όταν βλέπαμε να βγαίνουν από το πουθενά ολόκληρα γουρουνόπουλα. Δε γίνονται αυτά. Δεν έχεις ούτε τον χώρο, ούτε τις ανέσεις μιας κουζίνας εστιατορίου. Όλα πρέπει να είναι μελετημένα για να μπορείς να έχεις ένα σωστό αποτέλεσμα και να μετακινείσαι ταυτόχρονα». Αλλά οι δυσκολίες δεν πτούν την Κωνσταντίνα που φαίνεται να το διασκεδάζει πολύ. «Από τις πιο ωραίες μας στιγμές ήταν πριν λίγες εβδομάδες στην Μάνη. Ετοιμάσαμε ένα πικ νικ για ένα γκρουπ Ευρωπαίων ιστορικών.‘Ημασταν σε ένα ονειρεμένο μέρος, οι πελάτες μας ενθουσιάστηκαν και είχαμε την δυνατότητα να προβάλλουμε και κάποια από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας, κάτι που ενθουσίασε και εμάς»

«Ποιο είναι το αγαπημένο σου street food;» την ρωτάω λίγο πριν την αποχαιρετήσουμε. «Για μένα το καλύτερο street food του κόσμου είναι η πίτα με κεμπάπ από τον Θανάση στο Μοναστηράκι».

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου. Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης