ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στις 21 Ιουλίου Λακωνία και Μεσσηνία ανταμώνουν στο υψηλότερο σημείο του Ταυγέτου, στα 2.407, εκεί όπου στέκει το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η παράδοση θέλει εδώ να γίνονται διαδώματα, αρραβώνες, βαπτίσεις ακόμα και γάμοι.

Το ορειβατικό προσκύνημα του Αι-Λιός έχει ταυτιστεί με την λειτουργία στο πέτρινο ξωκλήσι όπου καίγεται το κερί και το λιβάνι των προσκυνητών. Μέσα σε αυτό βρίσκουν καταφύγιο οι ιδρωμένοι ορειβάτες όταν τους δέρνει ο άνεμος…

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μεσσηνίας προχώρησε στην αναστήλωση και στήριξη του εξωκλησίου.

Δείτε τι γράφει σχετικά το site του ΕΟΣΜ:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μέσα σε δύο μέρες αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ταυγέτου και όλοι οι γύρω του χώροι απέκτησαν την παλιά τους μορφή. Σε αυτό συντέλεσε μιά ομάδα από κατοίκους των Τσερίων με επικεφαλής τον Σωτήρη Ταβουλαρέα, τα παιδιά του και τον ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας. Φυσικά όλοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς επειδή αγαπούν το βουνό αυτό.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 9-10/5/15 ομάδα του συλλόγου μας πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου στα 2047μ προκειμένου να προβεί σε αποτύπωση του παρεκκλησίου του πρ. Ηλία, να καταγράψει τις ζημιές που προκλήθηκαν πρόσφατα λόγω των συνθηκών της κορυφής και στη συνέχεια να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης τα εκκλησίας στην πρότερη μορφή της. Στην ομάδα συμμετείχαν ο Φύκιρης Κων/νος τοπογράφος μηχανικός και πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας, ο Νίκος Γιαννακόπουλος αρχιτέκτων μηχανικός και οι Κων/νος Κωνσταντόπουλος και Χαράλαμπος Καραμανέας.

Πέρα από την όποια στεναχώρια μας προκαλούν οι εικόνες που αντικρίσαμε στις 3 Μαΐου 2015 από την ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου, μας δημιουργούν πάνω από όλα ένα αίσθημα ντροπής και ευθύνης. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως Μεσσήνιοι, να ντρεπόμαστε ως Λάκωνες, να ντρεπόμαστε ως Μανιάτες, ως Πελοποννήσιοι, πάνω απ’ όλα να ντρεπόμαστε ως ορειβάτες που θέλουμε να λέμε ότι το αγαπημένο μας βουνό είναι ο εμβληματικός Ταΰγετος».

Να σημειωθεί ότι τυπικά το μεγαλύτερο μέρος της κορυφής του Ταυγέτου ανήκει στην τέως κοινότητα Τσέρια Μεσσηνίας.