Την αναστολή καταβολής των δόσεων αλλά και την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, που δόθηκαν σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όπως η Λακωνία, επαναφέρει με Ερώτηση του στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.

Το κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη, έχει ως εξής:

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες στις περιοχές που επλήγησαν, να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες, με ευνοϊκούς όρους (Υ.Α. 36579/Β.1666/27.08.2007-ΦΕΚ 1740/Β΄/30.08.2007).
Η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, συνδεδεμένων με έντοκα γραμμάτια και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κρίθηκε ως ένα αποτελεσματικό μέτρο, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να αποκαταστήσουν τις φθορές που υπέστησαν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που προκλήθηκαν στις τοπικές οικονομίες από τις πυρκαγιές.

Εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, ως απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, εκδόθηκε σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες καθορίζονταν η παράταση εξόφλησής τους.

Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι η Υπουργική Απόφαση 2/38310/0025 (ΦΕΚ 1262/16.5.2014), με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, των οποίων τα δάνεια έχουν υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις, να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των χρεολυσίων της περιόδου 31.12.2013 έως και 31.12.2014.
Βάσει της ανωτέρω απόφασης, το χρεολύσιο της δόσης 31.12.2013 προσαυξάνεται και αποπληρώνεται μαζί με την δόση της 31.6.2015. Αντίστοιχα αποπληρώνονται και οι επόμενες δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις καλούνται, εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, να καταβάλουν στις 30.6.2015, 31.12.2015 και 30.6.2016 δύο δόσεις μαζί, γεγονός που είναι αδύνατο για τους περισσότερους δανειολήπτες. Εκφράζεται, έτσι, ο κίνδυνος, τα δάνεια αυτά να καταγγελθούν, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο, λόγω των εγγυήσεων.

Οι επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών του 2007 αν δεν προστατευθούν από την πολιτεία και κληθούν να καταβάλλουν όλες τις δόσεις μαζί, είναι φανερό ότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα για την οικονομία της χώρας.

Τα παραπάνω εκφράζονται, μεταξύ άλλων, και σε επιστολή των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών προς το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ζητούν την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας, με τη οποία να αναστέλλονται οι καταβολές δόσεων και να επιμηκύνεται κατά δέκα (10) έτη ο χρόνος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Α) Σε τι αριθμό ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια ως πυρόπληκτες; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε Νομό. Πόσους εργαζόμενους απασχολούν σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία.

Β) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την παράταση της καταβολής των δόσεων και την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των «πυρόπληκτων δανείων» με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου; Στην αντίθετη περίπτωση ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων;