ΣΠΑΡΤΗ. Έχοντας την πεποίθηση ότι το θέατρο, όταν αξιοποιείται από την εκπαίδευση, επιδρά απελευθερωτικά και λυτρωτικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, εντείνοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, διευρύνοντας τα πεδία των δραστηριοτήτων τους και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή και το πνεύμα συνεργασίας και αλληλο-εμπιστοσύνης, μαθητές κι εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης αποφάσισαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014 – 2015 να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση επιλέγοντας την κωμωδία του Αριστοφάνη: «Όρνιθες».
Στην προσέγγιση του θέματος αναφέρουν: «Μια σχολική θεατρική παράσταση δεν χαρίζει μόνο απόλαυση στους μαθητές, αλλά συγχρόνως τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν δυσκολίες που τους απασχολούν και τους βασανίζουν, όπως η υπερβολική συστολή και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μέσα από τη διαδικασία της πρόβας, μέχρι την ολοκλήρωση της θεατρικής παράστασης, ο μαθητής μαθαίνει και κατακτά πράγματα όπως: τον σωματικό έλεγχο, την αυτοπειθαρχία, τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της ομαδικής δημιουργίας και τη μεγάλη ευχαρίστηση της αποδοχής του από ένα κοινό.»

Λίγα λόγια για το έργο
Η κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε το 414 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, χαρίζοντας στο δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Πήρε το όνομά της από το Χορό των Ορνίθων με την ποικιλόχρωμη συγκρότησή τους. Για τη σκηνική της πληρότητα θεωρείται το πλέον πετυχημένο έργο του Αριστοφάνη.
Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού πολέμου. Πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την ποίηση. Στηρίζεται στην πανανθρώπινη επιθυμία για μια κοινωνία ελεύθερη και ευτυχισμένη, επομένως και ουτοπική.