Γράφει ο Χρήστος Α. Πλειώτας*

Σκέψη και Γνώμη
«Ως δωδεκάπυρσος λυχνία έλαμψαν, οι Δωδεκάριθμοι Χριστού Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος συν Λουκά και Ιωάννης, Βαρθολομαίος, Φίλιππος συν Ματθαίω και Σίμωνι, Μάρκος και Ιάκωβος και Θωμάς ο μακάριος και ηύγασαν τους πίστει βοώντας χαίρετε Λόγου οι αυτόπται».
Η μνήμη των Αγίων Αποστόλων του Χριστού εορτάζεται κάθε χρόνο την 30η Ιουνίου, εορτή ξεχωριστή στην ιστορία της εκκλησίας μας.

Πρόκειται για τους Απόστολους που εξ’ αρχής εξέλεξε ο Χριστός, πλην του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος εξαιτίας της Προδοσίας, την ημέρα της Πεντηκοστής, αντικαταστάθηκε απ’ τον απόστολο Ματθία που μαρτύρησε ισαξίως με τους άλλους ένδεκα Απόστολους για την χάρη του.
Η εορτή των Αγίων Αποστόλων καθιερώθηκε για να θυμίζει την Ενότητα που είχαν μεταξύ τους, τον Aνυπότακτο Λόγο τους και την Προεξάρχουσα Ηθική τους, στοιχεία που τόσο συνέβαλαν στην πνευματική αναγέννηση του τότε Χριστιανικού κόσμου.

Όσοι νοιώθουμε αγωνιζόμενοι Χριστιανοί, οφείλουμε – ειδικά τούτες τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες – να κινούμεθα στα ίχνη των Αγίων Αποστόλων και με ζήλο να θυμόμαστε και να αναδεικνύουμε τα ιδεώδη τους.
Ήταν πράγματι οι Δώδεκα εν Χριστώ Απόστολοι επαναστάτες της ταραχώδους εποχής τους.
Δεν κάμφθηκαν από τις επιρροές της τότε κοσμικής εξουσίας και απ’ τα πλάνα επιχειρήματα των εκπροσώπων της. Δεν πτοήθηκαν απ’ τους κατατρεγμούς και τα βασανιστήρια.

Ηγέτη είχαν αυτόν που πίστεψαν ότι τους οδηγεί στον ορθό δρόμο, αυτόν που υπήρξε ο εκλεκτός της καρδιάς τους.
Όσο κι αν ήταν ο Χριστός μόνος, εκτεθειμένος στις ιαχές των τότε ισχυρών της γης, τον στήριξαν έως της δικαίωσης.
Πολλά «μνημόνια» είχαν να υπηρετήσουν αβάστακτα και πλατύτερα των σημερινών μνημονίων!!!
Αν τα «υπέγραφαν» έσωζαν τις ζωές τους. Κέρδιζαν ανούσια χρόνια.

Είπαν όχι στον φόβο, είπαν όχι στις επιταγές των ισχυρών.
Προτίμησαν να αποτελέσουν το πρώτο έναυσμα για μία νέα οικουμενική διδασκαλία ισότητας και εξύψωσης του ανθρώπινου πνεύματος.

Τρανοί στην γλώσσα, κατανυκτικοί στην καρδιά, λαλούσαν τα δέοντα, ράπιζαν τα τότε αλλαλάζοντα κύμβαλα εξουσίας, τιμούσαν τις αρχές και τις ιδέες της εν Χριστώ ζωής, υπερασπίζονταν το δίκαιο και τους αδυνάτους.

Κορυφαία στιγμή της αγιότητάς τους, όταν εκλήθησαν εις την Κοίμηση της μητέρας του Χριστού Παναγίας, για να κηδεύσουν το σώμα της: «Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα και Συ Υιέ και Θεέ μου, παρέλαβέ μου το πνεύμα».

«Σταυρός και Ανάσταση», είναι σήμερα το νόημα της εορτής των Αγίων Αποστόλων.
Σε αυτήν πίστεψαν, γι’ αυτό δικαιώθηκαν.

Ο άνθρωπος είναι ευόλισθος (ασυγκράτητος) και πέφτει εύκολα. Μαζί του κατά καιρούς παρασέρνει και την χώρα του… Ζει τον σταυρό του μαρτυρίου και Ανασταίνεται, αρκεί να διακρίνει και να αντιλαμβάνεται ποιος είναι και τι μπορεί να επιτύχει ενωμένος.
Σήμερα των Αγίων Αποστόλων, Αντέχουμε, Θυμόμαστε και Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε τον Χριστιανισμό.
Είναι ο πρώτος τόπος Δημοκρατίας και διαλόγου (Βήμα Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο).


Η Ελλάδα την εορτή των Αγίων Αποστόλων θυμίζει σ’ όσους ξεχνούν, ότι η οικονομική της κρίση δεν επισκιάζει την τεράστια προσφορά της, στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πνευματικό, Πολιτικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται.

*Δικηγόρος

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr