Γράφει ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Ένα μικρό σημείωμα για μια μεγάλη μάχη!

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους για το ύψος των πλεονασμάτων που πρέπει να έχουμε και είπε πως θα βρει τα λεφτά με αύξηση φόρων και έκτακτη εισφορά στους πλούσιους και στον ηλεκτρονικό τζόγο. Και οι δανειστές είπαν "όχι, θα τα πάρετε από εκεί που θέλουμε εμείς, από μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα και ξενοδοχεία"!
Ε, για αυτό κάνουμε Δημοψήφισμα!

Για να ζήσουμε στην Ευρώπη, ως χώρα της Ευρώπης. Δηλαδή, με δημοκρατία, ευημερία, αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής.

"Tι σημαίνει το ΟΧΙ την επόμενη μέρα;"
Σημαίνει άρνηση του εκβιασμού. Καλύτερα, επιστροφή του εκβιασμού. Σημαίνει πως πλέον μπροστά τους θα έχουν έναν ολόκληρο λαό. Πως πλέον θα έχουμε έναν πολιτικό σεισμό και αυτό το φοβούνται. Σημαίνει μια εντελώς νέα αρχή, μια διαπραγμάτευση σε άλλη βάση, με πολύ καλύτερη θέση για την Ελλάδα και το λαό της.
Ό,τι κι αν γίνει με το "ΟΧΙ" θα είναι πολύ καλύτερο από το τι θα γίνει με το "ναι". Το "ναι" σημαίνει άλλο ένα Μνημόνιο, δηλαδή μέτρα πέρα από άδικα κλπ, επίσης υφεσιακά και αναποτελεσματικά, γιατί δεν μείωσαν το χρέος, δεν αύξησαν την απασχόληση, δεν αύξησαν την ανάπτυξη, αλλά οδήγησαν σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας, πρωτοφανές για καιρό ειρήνης. Όπως και με τα προηγούμενα Μνημόνια, είναι λάθος να νομίζει κανείς πως θα είναι τα τελευταία μέτρα και θα σταθεροποιήσουν την οικονομία. Θα την ρίξουν ακόμη περισσότερο και σε λίγο καιρό θα χρειαστούν νέα μέτρα, νέες μειώσεις κλπ. Δεν υπάρχει πάτος σε αυτό το βαρέλι, το βλέπουμε εδώ και πέντε χρόνια!
Το "ναι" δεν είναι ψήφος στην Ευρώπη και το ευρώ. Είναι για το Μνημόνιο.

Το "ΟΧΙ" είναι ψήφος για τη δημοκρατία και την εργασία στην Ευρώπη. "Ευρώπη" σημαίνει -πέρα από αλληλεγγύη, δημοκρατία κλπ- και ποιότητα ζωής. Με νέο Μνημόνιο δεν είμαστε Ευρώπη, πλησιάζουμε χώρες της Αφρικής σε ποιότητα ζωής, σε επίπεδο δημοκρατίας και σε μετανάστευση. Το "ΟΧΙ" σημαίνει ναι στη Ευρώπη, αλλά με ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής. Άμα θέλεις Ευρώπη και όχι οικονομική αποικία της Ευρώπης, ψηφίζεις "ΟΧΙ". Άλλωστε, ήδη με την εξαγγελία του Δημοψηφίσματος έχουν τρελαθεί να κάνουν οι έξω δηλώσεις πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, το Δημοψήφισμα δεν είναι τεχνικό ζήτημα, άρα δεν έχει νόημα να το συζητάμε έτσι! Είναι μια βαθιά πολιτική κίνηση τακτικής, μία κίνηση για να σπάσει ο εκβιασμός, για να φέρουμε τους δανειστές μπροστά στις συνέπειες της στάσης τους (με τα χρηματιστήρια που πέφτουν), για να τρομοκρατήσουμε αυτούς που μας τρομοκρατούν, να επιστρέψουμε τον εκβιασμό. Το Δημοψήφισμα ενισχύει τη θέση μας γιατί πλέον θα πρέπει να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, όλα έχουν όρια. Θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή τους αμφισβητήσαμε. Να τους πούμε ΟΧΙ!

Και δεν είναι μόνο "ΟΧΙ" στην καταπίεση, τη φτώχεια, τον αυταρχισμό. Το Δημοψήφισμα είναι ένα γλέντι του λαού, είναι μια στιγμή νίκης. Το "ΟΧΙ" μας είναι νέα αρχή, είναι χαμόγελο, είναι ελπίδα, είναι νέα ζωή, είναι χαρά, εργασία, ανάπτυξη. Ελπίδα, ελπίδα, ελπίδα. Οι Έλληνες βρισκόμαστε στην εμπροσθοφυλακή της πιο μεγάλης μάχης των τελευταίων 40 χρόνων. Και είναι μια μάχη όχι για εμάς, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είμαστε μπροστάρηδες, να φερθούμε όπως μας αξίζει!