ΤΡΙΠΟΛΗ. Υπερέβη τα εσκαμμένα ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όταν σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εν θερμώ, αλλά και στο σχετικό δελτίο τύπου, εν ψυχρώ, ανέφερε ότι οι Πελοποννήσιοι πολίτες «σαφώς προσανατολίζονται στο ΝΑΙ», στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Εκτιμώντας προφανώς ότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του δεν ανήκουν στον χώρο του Συριζα περιχαρακώθηκε, μίκρυνε και περιόρισε τον ορίζοντά του, εξοφλώντας σαφώς το πολιτικό γραμμάτιο της εκλογής του.

Αυτοδιοιητικοί αλλά και απλοί πολίτες ήδη εκλαμβάνουν την στάση Τατούλη ως δικαιωματική διολίσθησή του στις δυνάμεις της συντήρησης και της συγκυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι το έργο και η προοπτική των αυτοδιοικητών κλονίζεται με την πολιτική ρευστότητα και τις αποστάσεις που χωρίζουν πλέον τους Θεσμούς της Ευρώπης από τους Θεσμούς της Ελλάδας. Μπορεί, πολιτικά ο Πέτρος Τατούλης έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται και να ανήκει όπου αγαπά αλλά σε καμμία περίπτωση δεν δικαιούται να εντάσσει τους πολίτες της Πελοποννήσου στο «στρατόπεδο» που έχει επιλέξει, για λόγους που εκείνος γνωρίζει καλύτερα.

Απέναντι στην δημιουργική ασάφεια ο Πέτρος Τατούλης υψώνει την παλαιοκομματική σαφήνεια που ήθελε πάντα την Αυτδιοίκηση υποχείριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την οποία και προέρχεται.

Ο ισχυρισμός ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος του τόπου είναι ταυτισμένη με την Ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να συνοδεύεται απο σημερινά τεχνοκρατικά και χρηματοδοτικά τεκμήρια αλλά απομονώνει τον πολιτικό Τατούλη και μάλλον τον κατατάσσει στο "τέλος εποχής". Με την σημερινή στάση του ο Περιφερειάρχης υπέγραψε, απέναντι στους σκεπτόμενους, ανένταχτους κομματικά και αισιόδοξους πολιτικά Πελοποννήσιους, την πράξη αποστράτευσης του. Δεν άφησε, πλέον, περιθώρια να γίνει η Πελοπόννησος πρότυπο πραγματικής Αυτοδιοικητικής ανάπτυξης με τον λαό της να προσδοκά σε μια "Πελοποννησιακή Κυβέρνηση". Και το έπραξε αυτό, λίγο πριν την τελική νίκη του… Δυστυχώς αντι να αξιοποιήσει τον λαό της Πελοποννήσου για να σηκώσει την παντιέρα της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής προοπτικής της Πελοποννήσου, επιχείρησε να τον χρησιμοποιήσει για να «μπήξει» πάνω του το λάβαρο της ευρωπαϊκού αποικισμού.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Πελοποννήσου σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στο παιχνίδι της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Γι’ αυτό και όποιος αναφέρεται σε λαούς πρέπει προηγουμένως να εμπνέεται από αυτούς.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας:

Αταλάντευτα στο ΝΑΙ της Ευρωπαϊκής προοπτικής το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

[ «Η απάντηση των Πελοποννησίων και Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα προσανατολίζεται σαφώς στο ΝΑΙ και αποτυπώνει την απόφασή τους να παραμείνουν στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τη μόνη αποδεκτή εθνικά κόκκινη γραμμή» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015 και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα, άποψή μας ωστόσο αποτελεί ότι χωρίς προτάσεις και μέτρα για την ανάπτυξη τίποτα δεν θα καταφέρουμε».

«Η Κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του χρόνου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφερόμενος στην οικονομική ασφυξία της χώρας δήλωσε ότι «οι ευθύνες δεν είναι μονομερείς, αλλά συνέργησαν και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων των συμπολιτών μας».

Αφού επέκρινε ο κ. Τατούλης τη στάση της αντιπολίτευσης που επέλεξε να απέχει από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι, αντιλαμβανόμενος εξαρχής «τα μελλούμενα», μίλησε για την αναγκαιότητα της χωροθέτησης της Πελοποννήσου αυστηρά στον Ευρωπαϊκό δρόμο, ώστε να συνάψει σχέσεις συνεργασίας με Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

«Δικαιωθήκαμε για την κατεύθυνσή μας αυτή στην πορεία του χρόνου, όταν μάλιστα οι πολιτικοί συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί τότε» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν με μόνο στόχο τη διάσωση να αποτελείς μέλος ενός μεγάλου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού θεσμού, όπως η Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Τατούλης επέκρινε ακόμη όσους διατύπωναν απόψεις ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη βοήθειας, αλλά ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, και «απόδειξη αυτού αποτελεί η παραδοχή της Κυβέρνησης ότι απαιτούνται 29 δις ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας για τη διετία 2015 – 2016».

Την εφαρμογή οποιουδήποτε πλάνου, απέκλεισε ως επιλογή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, το οποίο θα έχει ως στόχευση την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, είτε από ατύχημα, είτε από ιδεοληψίες ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη των εταίρων μας, γιατί το πρόγραμμα εξέπνευσε και οι νομικές δεσμεύσεις που συνεπάγονται είναι πολύ επιβαρυντικές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τατούλης και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποφασίσει να κινηθεί μονομερώς.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται σχέδιο, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και πολύ δουλειά στη χώρα και ότι οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν δημιουργικοί φορείς νέων αντιλήψεων, ώστε να πάψει να ανακυκλώνεται η ίδια παθογένεια.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με δεδομένο ότι :

• Παρακολουθεί τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους κυρίως στη ζωή των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων
• Οι πολίτες απαιτούν άμεση λύση στην απαράδεκτη κατάσταση την οποία διαβιούν και απαιτούν νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις για νέο όραμα για μια Νέα Ελλάδα της δημιουργίας και ένα νέο ρεαλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο
• Για την ασφυξία της Ελληνικής οικονομίας είναι συνυπεύθυνοι και οι θεσμοί της Ευρώπης
• Οι παρενέργειες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καθημερινά επιδεινώνονται
• Η δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τους πολίτες είναι ένας διαρκής και συνεπής αγώνας να μετατραπεί σε πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας
Αποφασίζει:

1) Αποτελεί εθνικά κόκκινη γραμμή η αυστηρή παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2) Η Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν την προσπάθεια κομματικής επιβίωσης και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον
3) Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συνεργασίες και συνέργειές της με Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και διεθνείς εταίρους της για την ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για συμφωνία για μια Ευρώπη των αξιών της αλληλεγγύης των λαών και της συνεργασίας
4) Στην κρίσιμη για τα συμφέροντα της χώρας ψηφοφορία του δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, παραμένουμε αταλάντευτοι στο ΝΑΙ για την Ευρωπαϊκή συνύπαρξη και Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.]