ΣΠΑΡΤΗ. Παρέμβαση σε κάθε Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αρχή κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης, γνωστοποιώντας τις θέσεις του και στους Έλληνες πολίτες. Την παρέμβαση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Κομνηνός αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, σήμερα στις 30-6-2015 με θέματα: α) εκτίμηση νομιμότητας του υπό διενέργεια δημοψηφίσματος και β) δημόσια τοποθέτηση και διαμαρτυρία σε κάθε Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αρχή με τελικό αποδέκτη τους Ελληνες Πολίτες περί διαφαινόμενης διαρκούς δοκιμασίας των Ελλήνων. Και λαμβάνοντας προς τούτο υπόψη από τον Κώδικα περί Δικηγόρων το άρθρο 90 "Σκοποί...των δικηγορικών Συλλόγων" καθώς και κατ΄ αναλογία τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 5 "Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας", κατέληξε στα εξής:

1. Το προκυρηχθέν δημοψήφισμα σχετίζεται άμεσα με το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων και ως εκ τούτου παραπέμπει σε δημοσιονομικό λόγο και συνακόλουθα σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται από την παρ. 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, όπου ρητά αναφέρεται πως η προκήρυξη δημοψηφίσματος με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται "..για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ΕΚΤΟΣ από τα δημοσιονομικά....." ( δημοσιονομικά: οι κανόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο απόκτησης και διαχείρισης των οικονομικών πόρων του κράτους).

Εκτός των πιο πάνω συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως το ασαφές του διατυπωθέντος ερωτήματος με τις πολλαπλές εκδοχές, η προχειρότητα της όλης οργάνωσης, η σύντμηση του αναγκαίου χρόνου για προετοιμασία και ενημέρωση των εκλογέων, ο προσβλητικός τρόπος σχεδιασμού των ψηφοδελτίων ώστε να προηγείται το ΟΧΙ αντί του ΝΑΙ σε αντίθεση με την διεθνή πρακτική καθώς και ότι το ερώτημα αναφέρεται σε ανύπαρκτη προϋπόθεση, αφού η πρόταση των δανειστών έχει ήδη αποσυρθεί από τους ίδιους και καμία όμοια δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συνεκτιμημένων όλων των πιο πάνω λόγων και επειδή ο εφιάλτης ενός απευκταίου διχασμού καθίσταται όλο ένα πιο ορατός, κατά την γνώμη μας προκύπτουν σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας, όχι μόνο της διαδικασίας αλλά και ολόκληρου του δημοψηφιστικού εγχειρήματος. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η ματαίωση του δημοψηφίσματος έστω και την υστάτη στιγμή.

2. Για τον ατυχέστατο τρόπο τερματισμού των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης που εγκυμονεί κινδύνους απομάκρυνσής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμαρτυρόμεθα προς κάθε κατεύθυνση και εγκαλούμε αμφοτέρους στην συνείδηση του ελληνικού λαού δεδομένης της αναγκαιότητας συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι αδιανόητο αυτό που προέκυψε για ασήμαντες διαφορές στο κεφάλαιο και το μέγεθος της επιχειρούμενης συμφωνίας να μεθοδευτεί διαφωνία την ύστατη στιγμή και ολόκληρος ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίζει τραγικές καταστάσεις που πριν κανείς δεν μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί.

Με την παρούσα μας απευθυνόμενοι προς αμφότερα τα μέρη, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ορθολογικές διαπραγματευτικές τακτικές και προτάσεις. Έτσι ώστε να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία του ελληνισμού και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο αρνητικών για την χώρα μας τοπικών και διεθνών συγκυριών.»