Γράφει η Ελένη Φωτάκου*
Αφορμή για την παρούσα τοποθέτηση είναι η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 με την οποία τίθενται μεταξύ άλλων το ζήτημα της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος, διάφορα διαδικαστικά θέματα και προβάλλεται η απαίτηση για ματαίωση του δημοψηφίσματος και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μην κινδυνέψει η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. με βρίσκει αντίθετη.
Η νομική επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος, περί ασάφειας του ερωτήματος, σύντμησης των προθεσμιών, τρόπος σχεδιασμού των ψηφοδελτίων κ.α. χρησιμοποιείται εντελώς προσχηματικά. Στην ουσία στην παρέμβαση παρατίθεται έστω και με νομική διατύπωση αυτούσια η επιχειρηματολογία των Υποστηρικτών του Ναι παίρνοντας σαφή πολιτική θέση.
Εφόσον το ζήτημα είναι πολιτικό, έπρεπε η πλειοψηφία του Δ.Σ. να μην επιχειρήσει να εκφράσει για λογαριασμό της ολόκληρο το σύλλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς καν να ακούσει πρώτα την άποψη των μελών. Αν πράγματι ήθελε να παρέμβει, θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει γενική συνέλευση.
Πέρα των παραπάνω όμως, είναι έκδηλη η προσπάθεια της παρέμβασης να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και πανικού, προκειμένου να περάσει το εκβιαστικό δίλημμα «συμφωνία με κάθε κόστος ή χρεοκοπία», παρουσιάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τάχα «νέα τραγωδία».
Η καλλιέργεια του φόβου όμως και αυτή ακριβώς η επιχειρηματολογία περί μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι άγνωστα πλέον σε κανέναν από εμάς καθώς έχουμε αρκετή πείρα τα τελευταία χρόνια.
Αυτήν την Κυριακή να μην υποκύψουμε στο φόβο και στα ψεύτικα διλήμματα. Συμμετέχουμε στο δημοψήφισμα χαράζοντας το δικό μας δρόμο, που έχει στο επίκεντρο την ανάκτηση των δικών μας απωλειών, την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων.

* Η Ελένη Φωτάκου είναι δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Σπάρτης και μέλος του Δ. Σ. του Δ.Σ.Σ.