Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού αεροσκάφους. Σώοι οι πιλότοι
Ένας θάνατος από έμφραγμα
Εκκένωση χωριών. Στο πόδι η Νεάπολη!


ΝΕΑΠΟΛΗ. Η ώρα είναι 3:45 ξημέρωμα Παρασκευής. Δυνατοί άνεμοι δέρνουν την νοτιοανατολική Λακωνία. Ήδη υπάρχει προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω υψηλής θερμοκρασίας και ανέμων.

Στην περιοχή, που είναι σχεδόν έρημη, ξεσπά φωτιά. Τα 8 μποφόρ αυτομάτως την μετατρέπουν σε πυρκαγιά που λυσσομανώντας επιτίθεται στα πρώτα χωρία. Περνά από συστάδες αγροικιών, καίει κάποια σπίτια σε Φαρακλό και επιτίθεται στην κυριολεξία σε οικισμό Παραδείσι, Καλέμια, Λάχι και Άγιο Νικόλαο. Η Λακωνία στο πόδι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταφθάνουν αλλά η αναμέτρηση είναι άνιση. Από αέρος καναντέρ επιχειρούν με δυσκολία. Οι αρχές ζητούν ελικόπτερα. Τα χωριά εκκενώνονται. Δύσκολη επιχείρηση γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Η φωτιά καίει ένα μικρό δασάκι κοντά στο Παραδείσι και χαμηλή βλάστηση.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι αρχές της Λακωνίας κατευθύνονται στο μέτωπο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς καθώς το μέτωπο της φωτιάς επεκτείνεται με τη δύναμη των ανέμων. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα και 29 άτομο πεζοπόρο, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, η υδροληψία είναι αρκετά δύσκολη για τους πιλότους. Οι Πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στα σημεία που θα περάσει η φωτιά.
Έχουν ήδη καεί σπίτια σε δύο χωριά. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φωτιά», δήλωσε o δήμαρχος Μονεμβασιάς, κ. Ηρακλής Τρειχίλης.

Τραυματισμοί σημειώνονται όταν μια κοπέλα οδηγώντας δίκυκλο βγήκε από τον δρόμο λόγω καπνού. Πυροσβέστης επίσης αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα. Δεκάδες πολίτες με μιρκότερα προβλήματα καταφθάνουν στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης.

Ένας νεκρός


Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr υπάρχει ήδη ένας νεκρός. Πρόκειται για έναν 52χρονο ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από έμφραγμα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συνδέεται ο θάνατος με την πυρκαγιά
Οι πολίτες από την παραλία της Νεάπολης βλέπουν το πύρινο μέτωπο να κατεβαίνει προς την θάλασσα και να σαρώνει τα πάντα. Απειλείται το χωριό Άγιος Νικόλαος. Πραγματική κόλαση.

Ο άνεμος σαρώνει

Δυστυχώς η πρόγνωση της ΕΜΥ δίνει για δύο ημέρες ισχυρούς Βόρειους ανέμους 5-8 μποφόρ, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την φωτιά φονική και σαρωτική. "Ο άνεμος πρέπει να γίνει Νοτιάς για να καλμάρει η φωτιά..." λένε οι ντόπιοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πιθανό πριν την Δευτέρα...
Τα Κύθηρα αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα λόγω της διακοπής στην παροχή του Ηλεκτρικού Ρεύματος που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά.

Δείτε στο notospress.gr αποκλειστικές φωτογραφίες του Τάκη Κούρου απο το μέτωπο της φωτιάς