ΛΑΚΩΝΙΑ. Δεν είναι καθόλου υπερβολική η διολίσθηση των συζητήσεων για οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας. Η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο που βγάζει καπνό. Και όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Καλού κακού ας εντείνουμε την επιφυλακή και την παρατήρηση αυτές τις ημέρες. Άλλωστε η ΕΜΥ πάντα προειδοποιεί: Πολλά τα μποφόρ το Σαββατοκύριακο. Υψηλός ο κίνδυνος. Και δεν είναι μόνον αυτός ο κίνδυνος… που μας απειλεί.

2007. Η χώρα πλήττεται συγχρόνως από πολλές δεκάδες εστίες φωτιάς. Δεκάδες οι νεκροί. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κ. Καραμανλής θα κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο. Η Λακωνία μέσα στον στόχο, μόλις που σώζεται ο Μυστράς όχι όμως και τα δάση του Ταΰγετου. Ο Πάρνωνας και τα χωριά του ζουν στιγμές δραματικές, στιγμές πολέμου. Μόλις που σώζονται με την αυτοθυσία των πολιτών.

2011. Απο το νομό Λακωνίας ξεκίνησε το καταστροφικό και κατά πολλούς συντονισμένο έργο των πυρκαγιών. Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου. Τα χωριά Λάγιο, Καρβέλι, Αρτεμισία, Οίτυλο κατακάηκαν, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του νομού όπως η Καλλιθέα, οι Αγριάνοι, οικισμοί του Πάρνωνα, στο Γεράκι, στο Γύθειο αλλά και στον Γερολιμένα στον Πύργο Διρού και στην Κοκκάλα. Η φωτιά πίσω της άφησε 6 νεκρούς στη Αρεόπολη.

2015. Φαίνεται κάθε 4 χρόνια «κτυπά» ο πύρινος εχθρός τον τόπο. Μέσα στη νύκτα. μέσα στην ερημιά μια σπίθα είτε από καλώδιο της ΔΕΗ είτε από εμπρηστή ήταν αρκετή. Κι έγινε σπίθα πυρκαγιά… και τα 8 μποφόρ την πέρασαν μέσα από χωριά και οικισμούς, αναδασωμένες εκτάσεις και λόγγους. Ο άνθρωπος αδύναμος να μεσολαβήσει στα στοιχεία της φύσης. Από την μία φωτιά και αέρας, από την άλλη η θάλασσα και τι άλλο; Η προσευχή των ανθρώπων.
Δεν είναι ώρα να αναλογιστούμε πόσο καλά προετοιμαστήκαμε για το ραντεβού μας με τον πύρινο εχθρό. Η Λακωνία δεν έχει καμία δικαιολογία να αιφνιδιάζεται. Αέρα έχει. Υψηλές θερμοκρασίες έχει. Λόγγους και δάση αφύλακτα έχει… Εχθρούς έχει…

Με εντολή του Πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μεταβαίνει στη Νεάπολη της Λακωνίας, όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

«Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και θα παραμείνουν σε επιφυλακή και το επόμενο 24ωρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ζήτησε ενίσχυση σε εναέρια μέσα από την Γαλλία και την Ιταλία.

Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο «Σωτηρία» για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Πανούση και σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ΚΚΕ, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης - εναέριων και επίγειων - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη Λακωνία, και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο υπουργός του δήλωσε ότι γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές, με αποστολή επτά αεροπλάνων και την ενίσχυση των επίγειων μέσων με στρατό.

Σχετικά αισιόδοξος ο Πέτρος Τατούλης που ευρισκόμενος στη Νεάπολη εκτιμά ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος, βουλευτές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Διοικήσεις επί ποδός.

Τα Βάτικα γνώρισαν τι θα πει κόλαση. Τι θα πει να συνωμοτεί ο άνεμος με τη φωτιά. Πάνω από 8 μποφόρ. Βλάστηση παντού. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις μικρές μπροστά στη φύση…

Γέροντες για πρώτη φορά αφήνουν πίσω το σπίτι, το χωράφι, τα ζωντανά τους.

Νέοι ρίχνονται στη μάχη με την φωτιά ακόμα και με γυμνά κορμιά.

Ο τόπος λαβώθηκε. Μακάρι να μην χαθεί τελείως. Και αν η φωτιά φτάσει στη θάλασσα, κι αν τότε σβήσει, θα έχει νικήσει. Έτσι κι αλλιώς νίκησε την ψυχή των ειρηνικών ανθρώπων των Βατίκων... Γιατί είναι εχθρός που κτύπησε νύκτα, που έχει σύμμαχο σκληρό, που είναι άδικος και αμείλικτος. Ένας εχθρός τόσο ζωντανός.